Wczoraj upiekłam babkę piaskową-marmurek wg przepisu z internetu. Wyszła pyszna!
Składniki:
160 g mąka pszenna
100 g mąka ziemniaczana
300 g cukier kryształ
300 g margaryna 80% bez tłuszczów utwardzonych
240 g jaja
50 g kakao
10 g cukier waniliowy
4 g proszek do pieczenia
50g orzecha włoskiego
Jak przyrządzić?
Przesiana mąkę pszenną wymieszać z mąka ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Jaja wymieszać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, lekko podgrzać i ubić.
Margarynę bardzo dobrze ubić w mikserze, dodać ubitą masę jajowo – cukrową i dokładnie wymieszać.
Do uzyskanej masy wsypać mieszaninę mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia – dokładnie i delikatnie wymieszać.
Część otrzymanej masy około 1/3 odłożyć do osobnej miski dodać kakao, drobno posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszać.
Do nasmarowanej formy nałożyć masę białą, następnie na wierzch masę ciemna w proporcji 2/3 do 1/3.
Piec w temp. Około 180 stopni około 35- 45 min w zależności od wielkości gotowej babki.
Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić i udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową posypać orzechami włoskimi oraz płatkami migdałów.