przez Nutika » 28 lis 2012, o 18:38
Obiad w 10 minut: Spaghetti z tuńczyka
Składniki:
- dwie puszki dobrego tuńczyka w oleju (duże kawałki), nie w sosie własnym!
- gęsta śmietana 250g,
- sól, pieprz,
- zioła: bazylia, oregano, dodatkowo np. tymianek albo zioła prowansalskie,
- makaron (wstążki, nitki lub inny).
Gotujemy makaron. Na patelnię wkładamy kawałki tuńczyka, rozdrabniamy i podgrzewamy. Dodajemy śmietanę, gotujemy wolno, aż składniki się połączą. Następnie przyprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Jeszcze chwilkę gotujemy. Odcedzony, opłukany makaron dodajemy do sosu i mieszamy.
Czas przygotowania - tyle ile gotuje się makaron, sos robimy w trakcie.
Smak bardzo zależy od jakości tuńczyka i kwaśności śmietanki.
-
- Nutika
- Jestem tu nowa :)
-
- Posty: 17
- Dołączył(a): 23 lis 2012, o 22:31