GRILOWANIE PRZEPISY

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.

GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez agusnysa » 20 maja 2011, o 12:23

Witam!
Zaczyna sie okres grilowania lubie nowe pomysły i smaki.
Ostatnio sprbowałam karkowke najpierw wymarowałam ja musztarda na ostro. Do miseczki wlałam okolo pol szklanki oleju i przyprawy 2 do karkowki na ostro chilli, czosnek, jedną przyprawe do miesa na ostro troche majeranku ,sól i pieprz. Wysmarowalam w marynacie na 2 dni do lodówki. Wszyscy sie zachwycali bylo mega na ostro oczywiscie jezeli lubicie ostre smaki:) PROSZE O JAKIES PRZEPISY :)
agusnysa
 

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez Edyta » 15 cze 2011, o 22:40

Jak gril to koniecznie musi być lekka sałata.
Ja wrzucam dużoo pociętych liści sałaty, grubo pokrojone pomidory,( czasem ogórek - choćto wiadomo niewskazane połączenie), dużo szczypirku,rzodkiewkę w plasterki, jajka w ćwiartki, puszkę tuńczyka w oleju, odrobinę soku z cytryny....mieszam i gotowe ( czasem dodam nieco oliwy)
Edyta
 

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez tusia25 » 6 mar 2012, o 13:32

jejku ale mi się zrobiła ochota na jakąś karkóweczkę z grilla...echh... myślę ostatnio o zakupie elektrycznego, ale pewnie to nie to samo.... dobrze że już wiosna blisko i coraz cieplej:) :swing
tusia25
 

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez MamaAnia » 13 cze 2012, o 13:18

Ja uwielbiam ryby z grilla, ostatnio piłam Radler Warkę i się zastanawiam jakby smakowała z grillowaną rybką, w końcu Radler to w większości lemoniada z cytryny więc myślę że by się ładnie komponowało i podkreśliło smak.
MamaAnia
Miła Kobietka
 
Posty: 91
Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 11:09

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez kukilka » 6 lip 2012, o 15:03

Ja robię marynatę z ziół z dodatkiem oleju rzepakowego (rzepakowy ma wysoką temperaturę dymienia i nie przypala się tak szybko) i tym nacieram kurczaka przed wrzuceniem na ruszt :)
kukilka
Fajna Kobietka
 
Posty: 126
Dołączył(a): 31 mar 2012, o 17:34

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez Figa » 17 lip 2012, o 15:12

Bagietka z masłem czosnkowym i ziołami!!!,
bez tego nie ma grila
Avatar użytkownika
Figa
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 13
Dołączył(a): 16 lip 2012, o 13:24

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez witch » 15 sie 2012, o 18:34

:witch

Fajny przepis na boczuś lub karkówkę z grila:

-1/2 szkl. oleju
-pół słoiczka miodu
-1 łyżka maggi
-1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon lub innej ostrej)
-łyżeczka (płaska) soli, lub mniej jeśli nie lubicie słonego
-tymianek, majeranek, lubczyk, lub inne zioła, które lubicie

Wymieszać i gotową pastą nasmarować plastry mięsa umieścić w misce i zalać resztą. Noc w lodówce i gotowe. Zapewniam że ten przepis robi furorę u mnie na każdym grilu.

Czas tracony z rozkoszą nie jest czasem zmarnowanym.


Obrazek
Avatar użytkownika
witch
Fajna Kobietka
 
Posty: 107
Dołączył(a): 23 lip 2012, o 19:07

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez Tinuviel » 16 sie 2012, o 11:20

Ja uwielbiam skrzydełka z grilla. Mniam! :-)

W ogóle uwielbiam robić grilla. Uważam, że całkiem nieźle przyprawiam. No i każdy też zawsze chwali :-) Dużo czasu poświęcam na przyprawianie, bo bez tego uważam, że nie ma dobrych potraw (nie tylko z grilla)! ;-) No i uwielbiam bardzo ostre przyprawy, ale z tym trzeba uważać robiąc jedzenie dla wielu osób ;-)

"Chciałabym dojść w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym nie zdając sobie nawet z tego sprawy, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?"
Avatar użytkownika
Tinuviel
Extra Kobietka
 
Posty: 435
Dołączył(a): 21 lip 2012, o 19:22
Lokalizacja: Warszawa

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez dzo » 16 sie 2012, o 17:50

wcześniejsze marynowanie dużo też daje :) potrawy na grillu wtedy są o wiele lepsze bo przechodzą smakiem marynaty :)
dzo
 

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez Tinuviel » 16 sie 2012, o 18:07

Ja zawsze marynuję dzień wcześniej :-) Ma to spore znaczenie. Chociaż jak się zrobi 1-2h wcześniej to też jest dobre ;-)

"Chciałabym dojść w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym nie zdając sobie nawet z tego sprawy, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?"
Avatar użytkownika
Tinuviel
Extra Kobietka
 
Posty: 435
Dołączył(a): 21 lip 2012, o 19:22
Lokalizacja: Warszawa

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez kasiape » 16 wrz 2012, o 22:04

Ostatnie fajne dni, aby pogrillować, a zatem :)

Składniki (dla 4 osób)

• 4 polędwiczki wieprzowe PQS
• po 1 łyżce świeżych ziół: pietruszki, szczypiorku, tymianku, rozmarynu

Marynata:
• 5 łyżek musztardy dijońskiej
• 6 łyżek półwytrawnego lub wytrawnego czerwonego wina
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• szczypta mielonej ostrej papryki, pieprz

Wykonanie
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone mięso dokładnie zanurzyć w marynacie i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu grillować przez 2-3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.
kasiape
 

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez katarzyna.g2012 » 18 wrz 2012, o 10:20

bardzo prostą potrawą na grilla są piersi z kurczaka, są niedrogie i proste do przygotowania, zwłaszcza dla większej liczby osób, polecam ten przepis http://gastrowawa.pl/przepisy/cytrynowe ... a-z-grilla :)
katarzyna.g2012
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 9
Dołączył(a): 13 wrz 2012, o 11:20

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez katarzyna.g2012 » 18 wrz 2012, o 10:21

szybką, prostą, niedrogą a przede wszystkim pyszną potrawą są piersi z kurczaka, osobiści polecam ten przepis http://gastrowawa.pl/przepisy/cytrynowe ... a-z-grilla :)
katarzyna.g2012
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 9
Dołączył(a): 13 wrz 2012, o 11:20

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez viola » 20 lis 2012, o 23:40

Chętnie wypróbuję wszystkie przepisy. ;)
viola
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 18
Dołączył(a): 12 sie 2012, o 21:56

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez mnb0 » 27 lis 2012, o 22:06

Przepis na 4 sztuki:
- 50 dag mielonej wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- mielona papryka
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- 4 duże kajzerki

Sposób wykonania:
1. Czosnek obierz, rozgnieć. Mięso wymieszaj z solą, pieprzem i papryką. Zwilż dłonie i uformuj 4 okrągłe, płaskie kotlety. Na środku każdego zrób kciukiem wgniecenie – nie będzie pęczniało w trakcie pieczenia.

2. Kotlety ułóż na tacce i upiecz nad węglami na rumiano z obu stron (ok. 8 min z jednej strony). Posmaruj każdy hamburger masłem, tackę przykryj kawałkiem folii aluminiowej i piecz kolejne 6–8 minut.

3. Ok. 4 minut przed końcem pieczenia kotletów połóż na grillu przekrojone bułki. Gotowymi hamburgerami przełóż gorące bułki i podawaj. Jako dodatek możesz podać musztardę, keczup lub majonez.

mnb0
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 3
Dołączył(a): 27 lis 2012, o 22:02

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez bghn » 3 gru 2012, o 02:26

Przepis na 4 porcje:
- średnia cukinia
- bakłażan
- 4 twarde pomidory
- 2 czerwone cebule
- 4 pędy grubego szczypiorku
- opakowanie sera typu feta (ok. 25 dag)
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżka ziół prowansalskich
- szczypta cukru
- 1/2 cytryny
- sól

Sposób wykonania:
1. Oliwę wymieszaj z ziołami, octem i cukrem. Cukinię i bakłażan pokrój w cienkie wstążki. Plastry bakłażana skrop sokiem z cytryny i posyp solą, odstaw. Pomidory przekrój na pół, a cebulę pokrój w grube plastry. Fetę pokrój w plastry. Bakłażan osusz ręcznikiem papierowym z soli i soku.

2. Warzywa piecz na grillu ok. 3 min z każdej strony. Plastry fety zawiń w grillowane wstążki cukinii i zwiąż pędem szczypiorku. Warzywa ułóż na talerzu i polej oliwą. Podawaj na ciepło do mięsa lub na zimno, jako przekąskę.

bghn
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 3
Dołączył(a): 3 gru 2012, o 02:22

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez Hadassa » 25 kwi 2013, o 15:50

Odświeżam temat ;)
Dziewczyny potrzebuję dobrą marynatę do kurczaka :D
Jakies propozycje??

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez G**** » 25 kwi 2013, o 16:02

Marynata to i mi bby sie jakas przydala :) Ale juz nie moge sie doczekac kukurydzy z grila :)
G****
 

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez Hadassa » 25 kwi 2013, o 17:04

A jak robisz??

Do kakrówki, to taką standardową robię, przyprawy, trochę oleju, czosnek, cebula, odrobina alkoholu...
Muszę odszukac jedną co robiłam do kurczaka... Ale już sprawdzona...

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez G**** » 25 kwi 2013, o 17:24

wrzucam garsc kukurydzy z puszki na folie aluminiowa, dodaje troche masla, lyzeczka, i posypuje startym serem i to zawijam w taki pakuneczek i na grila.
G****
 

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez Hadassa » 25 kwi 2013, o 18:34

Hmmm... może być dobre.. ;)

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez GoldDigger » 26 kwi 2013, o 17:33

Przepis na zapiekane pomidory faszerowane kaszanką

Składniki

- 1 kg pomidorów
- 400 g „Kaszanki domowej” ZM Pekpol
- łyżka tymianku
- łyżka bazylii
- gałązka majeranku
- bulion warzywny

Etapy przygotowania

Kaszankę mieszamy ze świeżymi ziołami, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie myjemy pomidory, odcinamy ich górne części i wydrążamy z pestek. Następnie faszerujemy je kaszanką i przykrywamy, wcześniej odkrojoną górną częścią. Nagrzewamy piekarnik do 180 °C, układamy pomidory w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną bulionu i pieczemy ok. 20 minut aż się zarumienią. Pomidory zamiast w piekarniku można podpiec na elektrycznym grillu. Doskonale smakują z grillowanymi ziemniaczkami.

Proste i pyszne, smacznego!

Najbardziej ekscytujący sport walki wing tsun
Avatar użytkownika
GoldDigger
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 3
Dołączył(a): 26 kwi 2013, o 17:19

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez kredeczka » 27 kwi 2013, o 23:29

Do kurczaka (wolę grilować skrzydełka, bo pierś jest za sucha) robię marynatę na słodko syrop pomarańczowy, sos sojowy jasny, imbir, czosnek, olej, ocet ryżowy. Ja też marynuję dzień wcześniej i wstawiam do lodówki. Mięsko nabiera wtedy smaczku i kruszeje jak należy.
kredeczka
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 5
Dołączył(a): 28 mar 2013, o 01:26

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez MagdaLena30 » 3 cze 2013, o 01:07

a jaką kiełbasę polecacie najbardziej??
MagdaLena30
 

Re: GRILOWANIE PRZEPISY

Postprzez Olka » 10 cze 2013, o 13:13

Kredeczka Ja też marynuję dzień przed grillowaniem, wtedy mięsko jest najlepsze :)
MagdaLena30 rzadko robię kiełbaski, ale zawsze wybieram jakieś droższe, polecane przez sprzedawcę.
A lubicie i robicie ryby na grillu ?
ja polecam przepis Pascala na grillowanego łososia :
http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/p ... 85124.html
Olka
 
Pani Reklama

Następna strona

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot]