Jak się zabezpieczyć?

Rozmowy o seksie i seksualności,o naszych pragnieniach, fantazjach erotycznych. Jak zabezpieczyć się przed niechcianą ciążą? Te i inne tematy związane z seksem i antykoncepcją poruszamy tutaj.
ODPOWIEDZ
EmilkaK
Jestem tu nowa :)

Jak się zabezpieczyć?

Post autor: EmilkaK »

Cześć.
Mam na imię Emila i mam 15 lat, a mój chłopak ma lat 17.
Chcielibyśmy wspólnie przeżyć nasz pierwszy raz, ale nie wiemy jak się do tego przygotować, a najbardziej jak się zabezpieczyć, abym nie zaszła w ciąże.
Czy sama prezerwatywa wystarczy, czy może nie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
babskasprawa

Re: Jak się zabezpieczyć?

Post autor: babskasprawa »

Wiem, że nie pytasz o to, czy to zrobić czy nie, bo wydaje mi się, że już zadecydowaliście. Ale niestety muszę wtrącić swoje "trzy grosze". Nie wątpię, że chcielibyście to zrobić, każdy potrzebuje bliskości, szuka nowych doznań ale w tym przypadku radziłabym Ci się porządnie zastanowić. Skoro masz 15 lat to wynika z tego, że jesteś w 2/3 gimnazjum. Przytoczę Ci własną historię.

Miałam tyle samo lat co Ty, gdy zauroczyłam się po raz pierwszy. Oczywiście wtedy uważałam to za wielką miłość, która przetrwa wszystko. On wydawał mi się ideałem, był rok starszy, zupełnie inny niż moi "kumple". Minął może miesiąc, gdy byliśmy "razem" i on zaproponował mi łóżko. Hormony oczywiście dawały we znaki, człowiek był wszystkiego ciekaw. Oczywiście w pierwszej chwili byłam zmieszana, a później doszłam do wniosku, że chcę to zrobić. Może nie tyle z własnej woli, co z poczucia, że jemu da to szczęście. Myślałam, że tym co zrobimy udowodnię mu, jaka jestem dojrzała, kobieca. Chciałam po prostu to zrobić dla niego, poczuć czym jest przyjemność i dać jemu to samo. Kiedy widział moje wahanie, zaczął przekonywać mnie coraz bardziej. Nie zdecydowałam się jednak mimo jego licznych zachęt i próśb. Po paru tygodniach zerwał, później rozeszliśmy się do innych szkół.
Szczerze? Dziś wspominam to z pewnego rodzaju uśmiechem na twarzy. Widzę po samej sobie, jakimi schematami człowiek wtedy myślał i cieszę się, że tego nie zrobiłam i że mogę trzymać swój pewnego rodzaju skarb dla tego jedynego. A kiedy niedawno spotkałam go na ulicy- dorosłego, wysokiego faceta z piękną dziewczyną u boku- mogłam spojrzeć mu w oczy z godnością, bez żadnego skrępowania, czy wstydu. Przypomniała mi się ta cała historia i zachciało mi się śmiać nad tym, jacy obydwoje byliśmy dziecinni i głupi. I jak zabawny był ten cały "związek", który w porównaniu z moim obecnym wydaje mi się wręcz idiotyczny.

Ważne, żebyś dojrzała wewnętrznie do tego, co chcecie zrobić, żebyś nie robiła niczego wbrew sobie. Bądźmy szczerzy- chłopak może być dziś, jutro, za tydzień. A wspomnienia nie znikną nigdy. I teraz nasuwa się moje pytanie- czy warto?
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

Post autor: Adidasowa »

No ja całkowicie zgadzam się z postem wyżej. Zastanów się dobrze czy tego chcesz, czy chcesz może w ten sposób zatrzymać go przy sobie... Nie warto robić tego na siłę, bez 100% pewności. Jesteś bardzo młodą, dojrzewającą dziewczyną, jesteś ciekawa świata, chcesz wszystkiego spróbować. Ale może warto byłoby abyś trochę z TYM poczekała? Rzeczywiście, może się okazać, że ten chłopak po prostu myśli tylko o seksie. A co jeśli po stosunku Cię zostawi? Jak się będziesz czuła? Chłopaki w tym wieku szukają doznań, szybkich i łatwych. Myślą nie mózgiem, a genitaliami. I posłuchaj szczerze osób, które mają TEN wiek za sobą. Później możesz tego żałować. W tym wieku NIE MA prawdziwej miłości, nie rób sobie złudzeń, są tylko te pozorne miłości, czyli zwykłe zauroczenia, które szybko mijają. Przemyśl to jeszcze i się porządnie zastanów, nie warto się pochopnie decydować, a już na pewno nie w tym wieku...

Ale odpowiadając na twoje pytanie: prezerwatywa to najpopularniejsza metoda antykoncepcji. Nic nie da Ci 100% pewności, że nie zajdziesz w ciążę, zawsze z tym wiąże się jakieś ryzyko. W waszym wieku to chyba jedynym rozwiązaniem jest prezerwatywa. Żeby dostać tabletki antykoncepcyjne najprawdopodobniej musiałabyś iść do ginekologa z jednym z rodziców, a wątpię, że chciałabyś aby mama wiedziała co chcesz zrobić, bo na 100% by się na to nie zgodziła.
Poza tym, z tego: "ale nie wiemy jak się do tego przygotować, a najbardziej jak się zabezpieczyć, abym nie zaszła w ciąże.
Czy sama prezerwatywa wystarczy, czy może nie?" wynika, że po prostu oboje nie jesteście na to gotowi. Tym bardziej się zastanówcie, bo nie zdajecie sobie sprawy z konsekwencji. Później ewentualna ciąża, a potem dziecko. A dziecko wymaga zaangażowania i odpowiedzialności, czego w waszym wieku brakuje.
`Co w niej jest, co w niej jest czego nie mam ja?
Blask i mrok - pogubiona w snach,
Blask i mrok - co więcej miałam dać?
EmilkaK

No wiem, ale bardzo chciałabym to zrobić, i nie tylko ja, ale mój chłopak też. W końcu kiedyś musi być ten pierwszy raz. Może i jestem upierdliwa, bo jestem młoda, ale mój chłopak mnie na pewno nie chce tylko "przelecieć".
Dzięki Wam za odpowiedzi. W takim razie zastosujemy prezerwatywę.
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

" W końcu kiedyś musi być ten pierwszy raz." To nie oznacza, że w TYM wieku:/ Pomyśl co będzie jak zajdziesz w ciążę... Czemu WY, młodzież w ogóle nie zdajecie sobie sprawy z konsekwencji:/
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

już nawet pomijając to co mówi Adidasowa... co jest bardzo ważne..
byś potem nie żałowała, że zrobiłas to z nim, a nie z kim innym....

ale tak w ogóle, to jeszcze przestępstwo....
seks z osobą do 15 roku życia jest przestępstwem..
masz skończone 15??
jak wyjdzie na jaw, Twój "chłopak" może mieć problemy, Ty z resztą też
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
EmilkaK

Tak, mam skończone, w czerwcu będę miała 16.
Wiem, że może trochę za wcześnie, no ale cóż :(. A co do tego czy będę tego żałowała, to wątpię, znamy się od 4kl. podstawówki, a chodzimy ze sobą 1.5 roku.
Emm..no nie wiem, może jeszcze poczekam, ale ile?
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

"no ale cóz" - czyli się wahasz? Może to Twój chłopak Cię do tego namawia? Jeśli to robi, jeśli naciska to nie ulegaj. Zdążycie jeszcze oboje poznać w życiu co to seks. Nie ma się co spieszyć.
Powinnaś poczekać jeszcze trochę, może do momentu kiedy będziesz z chłopakiem, z którym będziesz wiązała przyszłość? Bo póki co to to zauroczenie zwykłe może w każdej chwili prysnąć jak bańka mydlana, wiem to z autopsji. Pamiętaj, że dziewictwo to skarb:-) Jak kiedyś oddasz go temu jedynemu to na pewno to doceni;-) Teraz Ci się wydaje, że go kochasz. Poczekaj na tą prawdziwą miłość;-)
EmilkaK

Adidasowa, tak naprawdę to można powiedzieć, że to ja mu to zaproponowałam, a nie on mi.
Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi. W takim razie jeszcze pomyślę.
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

Rozumiem, ale mimo wszystko nie decyduj pochopnie. Mam nadzieję, że podejmiesz rozsądną decyzję;-)
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

ja wiem, że obecnie młodzież szybciej dorasta itp..
ale... jeju.. to jednak ważna decyzja...
dziewictwa, tak o nie odzyskasz...

poza tym, wiem, że może Cie to irytować, ale...
jesteście jeszcze młodzi... a pewne rzeczy i pewna świadomość swojego ciała przychodzi dopiero z wiekiem ;)
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
ODPOWIEDZ