przez qca » 16 lut 2013, o 03:16
Witamina C
wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu
ułatwia gojenie się ran i złamań
hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków
zmniejsza zlepianie się i krzepnięcie krwi
jest przeciwutleniaczem
zwalcza wolne rodniki
Źródłem witaminy C są: świeże owoce i warzywa ,papryka, koper, owoce cytrusowe, ananasy, porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jeżyny, brukselka, kalafior, rzepa, cebula, szpinak, brokuły, groszek zielony, szparagi, jabłka, soja, ziemniaki, pomidory.
Witamina B1
przyspiesza gojenie się ran
wykazuje działanie uśmierzające ból
ma korzystny wpływ na funkcjonowanie włókien układu nerwowego, serca i mięśni
Źródłem witaminy B1 są: produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny, rośliny strączkowe, fasola oraz drożdże, orzechy, nasiona strączkowe, ryby, owoce i warzywa.
-
- qca
- Jestem tu nowa :)
-
- Posty: 5
- Dołączył(a): 16 lut 2013, o 03:14