Składniki (dla 4-6 osób)
wieprzowina
(karkówka/gulaszowe/łopatka), 1 kg
duża cebula, 2 szt.
czosnek, 4 ząbki
oliwa, 2 łyżki
pomidory, 1 kg
mieszanka ziół
(tymianek/oregano/bazylia/majeranek) , szczypta
ostra papryka w proszku
sól
cukier, 2 łyżki
mocny wywar wołowy, 0,250 ml
Wykonanie
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojone w kostkę mięso. Smażyć je chwilę na dużym ogniu, przyprawiając ziołami i przyprawami. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i wszystko podsmażyć. Następnie dolać wywar wołowy. Dusić około godziny. W międzyczasie przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórek, oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Dodać do mięsa i dusić wszystko ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszać. Pod koniec duszenia dodać cukier. Serwować z makaronem lub ryżem.
Smacznego