Spaghetti Joline - czyli moje spaghetti !
Potrzebne składniki :
* 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe),
* pół cebuli,
* puszka świeżych pomidorów,
* koncentrat pomidorowy,
* sól, pieprz, papryka ostra, oregano, natka pietruszki i inne zioła, na które macie ochotę
* pół szklanki wody,
* ser gouda, albo salami ( najlepiej do tej kompozycji smakuje ;;) ),
* olej,
* makaron do spaghetti
Oczywiście zaczynamy od mięsa, z którego musimy zrobić niewielkie kulki, wielkości brukselek. Jeżeli wykonamy tą czynność, to układamy je do obojętnie jakiego naczynia. Kroimy cebulkę w kostkę (wielkość zależy od tego, jak chcecie, żeby wyglądały składniki w waszym sosie) i posypujemy nią mięso. Dodajemy przyprawy, a potem całość wstawiamy do lodówki na całą noc(żeby mięso się z marynowało).
Następnego dnia wstawiamy wodę posoloną na makaron .Wkładamy do niewielkiego garnka wszystkie pomidory z puszki (ewentualnie jak kto woli to świeże , obrane ze skórki) i wlewamy wodę. Musimy oczywiście zrobić z tego sos, więc czekamy aż pomidory rozmiękną, a wywar nam się zacznie gotować. W zależności od koloru i smaku dodajemy koncentrat (u mnie wychodzi zawsze łyżka stołowa). Po tych czynnościach rozgrzewamy olej na patelni i wyjmujemy mięso. Całą zawartość naczynia wykładamy na patelnię, pozwalając by mięso się odpowiednio zarumieniło. Potem wrzucamy mięso do sosu i sprawdzamy, czy smak wydaje się dla nas odpowiedni. Oczywiście każdy wie jak należy gotować makaron ;]. Po nałożeniu sosu na makaron możemy posypać z wierzchu serem.
Smacznego !