przez katarzynka » 27 cze 2012, o 09:45
A z czym ma być ta tarta??
Najważniejsze żeby kruche ciasto było odpowiednio zrobione.
Polecam zrobić tak:
składniki:
220g mąki pszennej,1 żółtko,4 łyżki zimnej wody, 40g cukru pudru (dodajemy cukier jeśli farsz jest na słodko, jeśli na słono pomijamy cukier), 90g zimnego masła, szczypta soli
Na blat lub stolnicę przesiać mąkę i cukier(jeśli na słono pomijamy), dodać pokrojone na kawałeczki masło i dokładnie przesiekać nożem. Dodać żółtko i wodę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Gotową kulę ciasta zawinąć w folię albo czystą ścierkę i odstawić na min. 30 minut do lodówki. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremkę i odkładamy jeszcze na 10 minut do lodówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni pierwsze 10 minut bez nadzienia ale z obciążeniem (nakładamy na wierzch ciasta papier i wysypujemy fasolę), potem zdejmujemy obciążenie, od razu nakładamy farsz i pieczemy kolejne 15-20 minut.