przez Jaśmin » 12 maja 2017, o 00:29
Grillowanego chyba jeszcze nie próbowałam ale bakłażana jem bardzo często bo mamy go w ogródku... Dodaję go na przykład do makaronu z mięsem, takiego tradycyjnego spaghetti bolognese, pokrojonego w malutkie kosteczki, do zup kremów, do jakichkolwiek potraw warzywnych z pomidorem. Często robię biała fasolę z warzywami (cebula, bakłażan, cukinia, czosnek... i co tam mam w lodówce) i do tego mięso pokrojone w kostkę lub mięso mielone albo nawet parówki w plastry jeśli nie mam innego mięsa.
Robiłam tez bakłażany nadziewane - sos pomidorowy z mięsem mielonym jak do spaghetti bolognese. Bakłażany wydrążam, zasypuję solą i odstawiam, w tym czasie przygotowuję sos, dodaję bakłażana pokrojonego w drobną kostkę do sosu. "Skórkę" z bakłażana wypłukuję z soli w chłodnej wodzie, nadziewam sosem, posypuję mozzarellą i wsadzam do piekarnika.
Natomiast bardzo popularny przepis w południowej Hiszpanii to bakłażan pokrojony w grube plastry, obtoczony w mące, wrzucamy go na gorący, głęboki olej i smażymy do zarumienienia. Podaje się go z miodem. Boskie połączenie smakowe.
y tallo corazones a navaja en un torso desnudo de un naranjo
-
- Jaśmin
- Gadatliwa Kobietka
-
- Posty: 743
- Dołączył(a): 29 gru 2016, o 00:55
- Lokalizacja: Hiszpania