Zastanawiałyście się kiedyś, czy da się schudnąć wprowadzając w swojej diecie drobne zmiany – bez stosowania „idealnych” jadłospisów, wymagających ciągłego planowania i przygotowywania ściśle określonych posiłków?
Mnie jako studentkę dietetyki ta kwestia nurtuje już od kilku lat. Jak można pomóc ludziom skutecznie zredukować masę ciała nie sprawiając jednocześnie, że ich życie w dużym stopniu stanie się podporządkowane diecie?
Wybierając temat badania przeprowadzanego w ramach pracy magisterskiej postanowiłam zająć się jednym z aspektów żywienia, które mogą być pomocne w rozwiązaniu tego problemu. Chcę sprawdzić, czy zawartość makroskładników (w tym białek, tłuszczów, węglowodanów) w diecie wpływa na odczuwanie sytości i na to, ile jemy. W praktyce taka wiedza pomogłaby doradzać później, po jakie rodzaje produktów sięgać częściej, żeby naturalnie i bez większego wysiłku odczuwać mniejszy apetyt i zmniejszać (lub utrzymywać) masę ciała.
Żeby móc to sprawdzić, potrzebuję pomocy osób, które wypełnią kwestionariusz zawierający 3-dniowy zapis tego, co jedzą i kilka zamkniętych pytań odnośnie ich sposobu żywienia. Ankieta jest skierowana do kobiet w wieku 18-65 lat. Nie trzeba w niej podawać żadnych danych osobowych.
Jeśli chciałabyś pomóc w tym projekcie, napisz do mnie wiadomość. Prześlę ci kwestionariusz, który możesz uzupełnić na komputerze lub wydrukować, wypełnić i zrobić zdjęcia/skany.
W ramach podziękowania za poświęcony czas – jeśli będziesz tym zainteresowana – rzucę okiem dietetyka na przesłany kwestionariusz i zaproponuję ci kilka indywidualnie dobranych wskazówek, których wprowadzenie w mojej opinii pomogłyby Ci (bez podejmowania dużego wysiłku) zmienić sposób odżywiania na zdecydowanie bardziej prozdrowotny.
Bardzo liczę na Waszą pomoc!
Milena