przez Justynka108 » 8 lut 2011, o 22:58
Ja z powodu braku czasu na codzienne gotowanie, preferuję potrawy jednogarnkowe, jak np. bigos, zupy itd. To sprawdza się u mnie najlepiej. Ja gotuję tylko kilka razy w tygodniu, ale wszyscy w domu są najedzeni. Podaję przepis na pysznego kurczaka w ognistym sosie:
2 udka (świeże lub mrożone)
sól, pieprz, olej
Udka oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać w garnku olej, włożyć udka i dokładnie obsmażyć z obu stron.
Warzywa:
1 cebula
2 marchewki
100g fasolki szparagowej
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk zielonej papryki
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
3 pomidory
po łyżeczce tymianku i rozmarynu
strączek papryczki peperoni
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i oczyszczoną paprykę pokroić w paski, strączki fasolki przeciąć pośrodku. Dodać warzywa do udek z kury, wlać białe wino i dusić mięso oraz warzywa 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Później dodać obrane i posiekane pomidory, tymianek, rozmaryn i drobno posiekany strąk peperoni (bez pestek). Dusić potrawę jeszcze 20 minut i podawać z chrupiącymi grzankami, lub ulubionym pieczywem.