Zupy krem
Porowa, zwana u mnie z żółwia
białą część pory(około 3szt) pokrojoną w 0,5cm paski, i skrojoną jedną większą cebulę, podsmażamy na łyżce masła..
zalewamy wodą, zaczynamy dusić, po 10 minutach, dodajemy zieloną część pory w paskach po około 1cm.
Dusimy przez około 15 minut, dolewając wodę i przyprawiająć.
Studzimy i miksujemy. Dodajemy serek topiony, śmietankowy, albo do miksowania, albo po.
Gotujemy jeszcze chwile, przypraiając
ziemniaczano-marchewkowa
Ziemniaki gotujemy z bulionem, lekko doprawiając, odstawiamy, studzimy i miksujemy
Marchewkę z cebulą, gotujemy, doprawiamy, studzimy i miksujemy
Co do ilości, robię na oko. Kilki zieniaków, mniej więcej tyle samo marchwi, 1-2 cebule
Nalewamy na talerz najpierw ziemniaczaną, potem marchewkową, można porobić wzorki
Na wierzch dajemy boczek przesmażony z majerankiem
.. bo w oczach tkwi siła duszy...