Książka kucharska

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.

Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 28 mar 2013, o 10:29

Czyli miejsce gdzie można wklejać i wpisywać ciekawe przepisy ;)

Wczoraj spróbowałam sosu, który mi baardzo przypadł do gustu ;)

Mięso z kurczaka, udko, pierś, oczyścić i przyprawić.

-2 papryki (1 czerwona, 1 żółta)
-1 średnia cukinia
-2-3 cebule
- pomidory krojone w puszcze
wszystko pokroić i włożyć do naczynia, na to dać mięso i do piekarnika na jakieś 30-40 minut.
można lekko przyprawić ;)

Po wyciągnięciu, ściągamy mięso, warzywa do garnaka, wlewamy 200 ml mleka kokosowego i miksujemy, następnie podgotować jeszcze przez kilka minut i doprawić.
na koniec albo przed miksowaniem, jak kto woli można dodać lub i nie, anas w cząstkach

podawać np z ryżem

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez AnaStazJa » 28 mar 2013, o 17:17

To i ja może dodam przepis sprawdzony przeze mnie już wiele razy :)

Pieróg turecki z mięsem


Składniki

● 40 dag mąki
● 3 dag drożdży
● 100 ml mleka
● łyżeczka cukru
● jajko
● 20 dag mielonego mięsa wołowego
● cebula
● 2 łyżki oleju
● 2 pomidory
● ostra papryczka
● sól
● pieprz
● ostra mielona papryka
● natka pietruszki

Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Zaczyn dodajemy do mąki razem z jajkiem, wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Natkę siekamy. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na oleju, dodajemy mięso i podsmażamy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, papryczkę drobno siekamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy chwilę pod przykryciem. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Wsypujemy natkę, dokładnie mieszamy i studzimy.

Ciasto dzielimy na 4 kawałki. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy farsz i zlepiamy boki tak, by powstał pieróg. Układamy na blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 °C.

:cooking
AnaStazJa
 

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 5 kwi 2013, o 11:56

Ja dziś robię kurczaka ze szpinakiem ;) szybko i łatwo ;)

Z reguły kupuję mrożony rozdrobniony szpinak, więc od razu wrzucam go do garnka i na malutkim ogniu pozwalam mu odtajać..
W międzyczasie czyszczę i kroję w kostkę podwójną pierś z kurczaka, wrzucam na patelnię i podsmażam.
Dodaję do mięsa cebule, pokrojona.
Do szpinaku dodaję mięso z cebulą i przyprawiam, dodaje duuużo czosnku.
Zaczynam po mału dusić....
Na koniec dodaję śmietany troszkę.
I teraz, dodaję albo serek topiony śmietankowy, albo ser pleśniowy albo fetę pokrojone.

Podawać w sumie z wszystkim ;)
Można też wymieszac z makaronem i zapiec w piekarniku ;)

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 16 kwi 2013, o 13:30

Zupy krem ;)

Porowa, zwana u mnie z żółwia ;)

białą część pory(około 3szt) pokrojoną w 0,5cm paski, i skrojoną jedną większą cebulę, podsmażamy na łyżce masła..
zalewamy wodą, zaczynamy dusić, po 10 minutach, dodajemy zieloną część pory w paskach po około 1cm.
Dusimy przez około 15 minut, dolewając wodę i przyprawiająć.
Studzimy i miksujemy. Dodajemy serek topiony, śmietankowy, albo do miksowania, albo po.
Gotujemy jeszcze chwile, przypraiając

ziemniaczano-marchewkowa
Ziemniaki gotujemy z bulionem, lekko doprawiając, odstawiamy, studzimy i miksujemy
Marchewkę z cebulą, gotujemy, doprawiamy, studzimy i miksujemy
Co do ilości, robię na oko. Kilki zieniaków, mniej więcej tyle samo marchwi, 1-2 cebule
Nalewamy na talerz najpierw ziemniaczaną, potem marchewkową, można porobić wzorki
Na wierzch dajemy boczek przesmażony z majerankiem

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 13 lip 2013, o 09:19

szybka i smaczna sałatka....

ziemniaki gotuję w mundurkach, daję do ostudzenia
w misce rozdrabniam ser feta
łączę z śmietaną...
dodaję do tego startego ogórka, pokrojony koperek, przyprawy, czosnek....

ziemniaki kroję w kostkę, łączę z sosem...

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez G**** » 16 lip 2013, o 13:37

PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA SZPINAKIEM, ZAPIEKANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:
• 2 podwójne piersi z kurczaka
• 2 opakowania ciasta francuskiego
• 4 plastry żółtego sera
• 1 opakowanie świeżego szpinaku
• 2 cebule dymki
• 3 ząbki czosnku
• bazylia
• 1 jajko

Marynata do mięsa:
• sól
• pieprz
• oliwa
• sok z połówki cytryny
• 1 łyżka musztardy
• płatki ostrej papryki
• świeża bazylia,
• 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Każdą z piersi przecinamy na dwie równe części, nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki. Szpinak myjemy i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną dymkę, szpinak, przyprawy. Na koniec dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Smażymy 4 - 5 minut, aż sos odparuje. Piersi wyjmujemy z marynaty, od góry nacinamy na całej długości kieszonkę, napełniamy szpinakiem i przykrywamy plastrem żółtego sera. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, na każdy płat kładziemy pierś i fantazyjnie zawijamy (np. jak chałkę). Kładziemy na blachę, wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st C
G****
 

Re: Książka kucharska

Postprzez Madlen » 16 lip 2013, o 15:53

muszę sobie pozapisywać to wszystko, a potem też coś dodam:)
Avatar użytkownika
Madlen
Kobietka Expert
 
Posty: 5766
Dołączył(a): 13 mar 2013, o 22:56

Re: Książka kucharska

Postprzez G**** » 16 lip 2013, o 15:54

No dodawaj to moze cos wzkorzystam :)
G****
 

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 16 lip 2013, o 15:58

ja się postaram na bierzaco pododawać co ciekawsze :D

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez paula » 16 lip 2013, o 16:05

a ja mam super przepis na KROKIETY ZIEMNIACZANE :) serdecznie polecam :)

Ziemniaki ugotować. Gdy będą zimne - zmiksować, dodać 1 żółtko, 4 łyżki mąki pszennej, przyprawy do smaku (sól, pieprz itd). Wszystko wymieszać, formować małe ruloniki, zanurzać je do białka i bułki tartej. Kłaść na rozgrzany tłuszcz.
Najlepiej smakują z upieczoną na kotlet piersią z kurczaka i lekką surówką.

Zawsze je robimy gdy jesteśmy na wakacjach i możemy zjeść obiadek na dworze :)
choć to bardzoooooooo dużooooo kalorii :P
paula
 

Re: Książka kucharska

Postprzez Madlen » 18 lip 2013, o 15:59

ZUPA MINESTRONE
- 100 g makaronu muszelki
- 2 marchewki, 1 gałązka selera naciowego
- 1 duża cebula, 2 duże pomidory
- 2 ziemniaki
- 150 g czerwonej fasolki z puszki
- 150 g zielonego groszku z puszki
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- liść laurowy
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 g parmezanu

Do ok. 1,5 l gotującej się wody wrzucić drobno pokrojonego selera, cebulę, marchew i ziemniaki. Gotować przez ok. 10 minut. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, a następnie drobno posiekać. Dodać do gotujących się warzyw wraz z fasolą i groszkiem. Przyprawić solą oraz dodać posiekaną natkę, liść laurowy, oliwę oraz koncentrat pomidorowy. Gotować pod przykryciem kilkanaście minut. Do gotującej zupy wrzucić makaron i gotować, aż będzie al. dente. Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.



RURKI BOLOGNESE Z CIKINIĄ
- makaron rurki
- 1 kg pomidorów
- cebula
- marchew
- 1/2 selera
- mała cukinia
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz
- rozmaryn, tymianek
- 5 łyżek oleju

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekany czosnek. Marchew, seler oraz cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do czosnku i razem podsmażyć. Dodać pokrojoną cukinię i pomidory, dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Wymieszać z posiekanymi ziołami.
Rurki ugotować al dente, odcedzić, połączyć z sosem, wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać startym serem.

MAKARON W SOSIE SZCZYPIORKOWM
- 20 dag szynki konserwowej
- 15 dag sera żółtego
- kwaśna śmietana
- 50 dag makaronu
- pęczek szczypiorku
- olej, sól, pieprz

Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Wlać śmietanę, dodać szczypiorek. Chwilę dusić na małym ogniu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować. Sos wlać do makaronu, posypać startym żółtym serem i wymieszać.

SAŁATKA Z SOCZEWICY
- 2 puszki soczewicy lub pół paczki suchej zielonej
- 25 dag żółtego sera
- 25 dag szynki konserwowej drobiowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku i natka pietruszki

Odcedzić soczewice, ewentualnie ugotować wg przepisu na opakowaniu w małej ilości osolonej wody. Ser i szynke pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez, sól, pieprz do smakui dokładnie wymieszać. Posypać natką pietruszki przed podaniem.
Avatar użytkownika
Madlen
Kobietka Expert
 
Posty: 5766
Dołączył(a): 13 mar 2013, o 22:56

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 25 lip 2013, o 08:25

Cekoladowe brownie

Margarynę rozpuszczamy z dwiema gorzkimi czekoladami (można zrobić kąpiel, ja na małym ogniu ropuszczała)

Dajemy do ostudzenia.



6 jajek, oddzielamy białka od zółtek



Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę



żółtka ubijamy z szklanką cukru ( oryginalnie w przepisie są dwie, ale było by dla mnie za słodkie)

dodajemy 4/5 szklanki mąki.



następnie ostudzoną margarynę z czekoladą i białka



przelewamy do formy

pieczemy 20 minut na termoobiegu w 180 stopniach



podawać z dżemem wiśniowym lub malinowym

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez G**** » 27 lip 2013, o 13:35

Łosoś gotowany w sosie śmietanowym

Składniki:
-1,5 kg filetów z łososia
-pietruszka, seler, por, 2 cebule
-sól, 15 ziaren białego pieprzu
-2 liście laurowe
-natka pietruszki i kopru

Sos:
-1 łyżeczka musztardy sarepskiej
-1 łyżeczka soli
-2 łyżki oliwy
-2 szklanki śmietany

Przygotować wywar z warzyw, przypraw, natki pietruszki i kopru. Rybę ulożyć w rondlu, zalać taką ilością wyaru, aby przykrywał rybę, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a nastepnie gotować na małym ogniu, aż ryba będzie miękka. gotową rybę ułżyc na półmisku.
Sos: musztardę, sól i oliwę rozbić jak najdokładniej za pomocą trzepaczki, a następnie powoli dodawać śmietanę. Sos podaję się w sosjerce.
G****
 

Re: Książka kucharska

Postprzez Kondzik » 30 lip 2013, o 20:58

wypas
Kondzik
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 4
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 20:58

Re: Książka kucharska

Postprzez gryzella » 31 lip 2013, o 09:16

Ale mi narobiłaś smaka na to czekoladowe brownie. Mogę się odwzajemnić pszepisem, też na czekoladowe ciacho, ale mniej tuczące, bo słodzone stewią. Już nie bede przeklejać tego przepisu tylko dam linka do źródła: mojanowafigura.pl/przepisy. Generalnie stewia jest mega dla tych co lubią słodycze, a są na diecie :)
gryzella
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 lip 2013, o 08:18

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 20 sie 2013, o 12:13

Pierś z kurczaka podsmażam z cebulą i czosnkiem, po czasie dodaję pieczarki...
Na koniec dodaję śmietanę, przyprawy....
Gotuję jeszcze trochę ;)

Podawać nalepiej z ryżem lub makaronem, ale do ziemniaków też pasuje ;)

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 28 paź 2013, o 12:36

Pierś z kurczaka nadziewana serem pleśniowym

Składniki:

4 piersi z kurczaka
3 łyżki Przyprawy do kurczaka pikantnej
1 łyżka Musztardy delikatesowej
Olej rzepakowy do smażenia

200 g pokrojonego w plastry sera pleśniowego
2 łyżki posiekanych Pomidorów suszonych
Sos:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 pokrojona w kostkę słodka cebula
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
400 g pieczarek
3 pomidory (tylko miąższ bez skóry, pokrojony w kostkę)
1 pęczek natki pietruszki
200 ml śmietany kremówki 36%
Do smaku: Sól morska w młynku, Tymianek, Papryka słodka, Chili pieprz cayenne

Pierś kurczaka naciąć wzdłuż, tworząc kieszeń i natrzeć przyprawą do kurczaka połączoną z musztardą i olejem.
Następnie kurczaka nadziać serem i suszonymi pomidorami, spiąć wykałaczką.
Obsmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C.
Na patelni rozgrzać olej z masłem, podsmażyć cebulę, czosnek i pieczarki. Po 5 minutach dodać pomidory i posiekaną natkę, całość doprawić do smaku. Aromatyczne piersi z kurczaka pokroić w plastry.
Roladki podawać na pieczarkach z pomidorami.

ja do tych pieczarek i pomidorów dodałam resztę sosu pleśniowego

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez Madlen » 28 paź 2013, o 18:42

Bardzo ciekawy przepis, w najbliższym czasie wypróbuję na pewno :)
Avatar użytkownika
Madlen
Kobietka Expert
 
Posty: 5766
Dołączył(a): 13 mar 2013, o 22:56

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 28 paź 2013, o 22:45

my próbowałysmy wczoraj... przepyszne :D

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez G**** » 18 lis 2013, o 13:29

Pancakes :

-3 szklanki mleka
-3 jajka
-3 czubate łyżki cukru
-cukier waniliowy
-3 szklanki mąki
-100 gram masła
-3 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka roztrzepać z letnim mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać powoli roztopione masło (ale nie gorące) i porządnie wymieszać.
Odstawić ciasto na 10 minut, smażyć na suchej patelni i małym ogniu. Możesz je podać z czym tylko masz ochotę i co lubi podniebienie Twoje lub Twoich smakoszy .
Z podanego przepisu wyszło mi 16 naleśników. Smacznego!
G****
 

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 18 lis 2013, o 13:35

hmm coś na styl racuchów itp.. będe musiała spróbować :D koniecznie :D

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez Jamelia » 18 lis 2013, o 16:50

Rurki w sosie pieczarkowym z boczkiem
- makaron rurki
- pieczarki
- boczek wędzony
- smietana
- mąka
- cebula

Ugotować makaron, odcedzić :) Boczek pokroić w kosteczkę, pod smażyć na dużej głębokiej patelni albo w garnku , dodać pieczarki pokrojone w cienkie plasterki i drobniutko posiekana cebulkę. dolać trochę wody, przyprawić i dusić pod przykryciem. Kiedy pieczarki będą miękkie, zaprawić mąką i śmietaną. Wrzucić do gotowego sosu makaron i wymieszać. Gotowe :D

Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
Avatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka
 
Posty: 3270
Dołączył(a): 6 sty 2013, o 14:47

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 19 lis 2013, o 19:12

co do racuchów... w sumie ilość składników na oko..
zasada prosta.. osobno białka na pianę
osobno żółtka z maślanką/kefirem albo mlekiem
do tego mąka, na koniec białka
konsystencja gęstej śmietany...


co do sosu o którym niedawno wspominałam...
to... 2 małe lub średnie cukinie w kostkę
jedna czerwoną, i jedną żółtą paprykę w kostkę
2 średnie cebule w kostkę
puszka pomidorów, lub kilka zwykłych tez w kostke.
do naczynia żaroodpornego i na to układamy mięso z kurczaka..
może być udko, skrzydełka, nawet pierś..
zapiekamy.. ja piekłam około godziny w 150 stopniach.
Potem wyciągamy mięso, doprawiamy i znow do piekarnika by sie zapiekło..
a warzywa miksujemy blenderem, dodając mleczko kokosowe
na koniec podgrzewamy, delikatnie przyprawiamy, można jeszcze dodac kawałki ananasa i sok..

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez G**** » 13 gru 2013, o 14:49

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami

Składniki na 4 porcje:
-ser Camembert w temperaturze pokojowej: 2 szt.
-miąższ chleba zwykłego: 160 g
-ciastka „Floretki”: 100 g
-pistacje bez łupinek: 20 g
-mielone migdały: 1 łyżka
-jajka "M": 2 szt.
-mąka pszenna typu 450: 20 g
-sól: szczypta
-pieprz: szczypta
-olej roślinny: 1 l

Do blendera wrzucamy 20 g pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 g) mielonych migdałów. Z białego chleba oddzielamy miąższ i łamiemy go na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy do blendera (malaksera). Dodajemy 100 g ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy, żeby uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.
Całą panierkę wykładamy na czysty talerz. Do czystej miski wbijamy 2 jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy żółtko i białko na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz.
20 g mąki przesypujemy do czystej miseczki. Oba sery Camembert kroimy na 8 części (każdy na 8, w sumie 16 kawałków).
Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw dokładnie w mące. Po usunięciu nadmiaru mąki z kawałków camemberta obtaczamy je w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności widelca. Następnie kawałki sera obtaczamy w naszej panierce. Możemy zrobić drugą warstwę panierki. Kawałki sera muszą być bardzo dokładnie oblepione panierką. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy. Do garnka wlewamy 1 litr oleju roślinnego, podgrzewamy. Olej powinien mieć 180 stopni C, wrzucamy ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).
Jeśli smażymy partiami i serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.
G****
 

Re: Książka kucharska

Postprzez G**** » 13 gru 2013, o 14:53

Panierowana mozzarella:

24 kawałki:

-100 g mąki pszennej
-100 g grysiku kukurydzianego
-2 jajka
-300 ml wody
-70 g bułki tartej
- 500 g mozzarelli (4 kulki)
-3 łyżki oliwy z oliwek
-pieprz
-6 łyżek oleju słonecznikowego
-80 g suszonych pomidorów
-listki pietruszki do dekoracji

Przygotuj

Ręcznik papierowy

Mieszamy 100 g mąki pszennej i 100 g mąki kukurydzianej.
Do pojemnika miksera wbijamy 2 jaja, dodajemy pieprz i sól. Chwilkę miksujemy.
W mące robimy dołek, dodajemy jajko i wodę. Całość mieszamy (musimy uzyskać konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego). Odstawiamy na bok.
Do pojemnika miksera wrzucamy 80 g suszonych pomidorów i 3 łyżki oliwy z oliwek. Miksujemy na jednolitą masę.

Mozzarellę kroimy w plastry, następnie każdy plaster kroimy na pół. Wszystkie kawałki mozzarelli obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej za pomocą widelca.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny, listki pietruszki chwilę frytujemy pod przykryciem, wyjmujemy na papierowy ręcznik, delikatnie solimy. Na patelni chwilę frytujemy kawałki mozzarelli, wyjmujemy z patelni, na wierzch każdego kawałka dodajemy sos z suszonych pomidorów i ufrytowane listki pietruszki.
G****
 
Pani Reklama

Następna strona

Zidentyfikowani użytkownicy: Brak zidentyfikowanych użytkowników