Witajcie!!
Ostatnio dostałam od koleżanki wspaniały przepis na pyszny domowy chlebek. Od razu postanowiłam go wypróbować i wzięłam się do pracy. Jest troszkę czasochłonny ale wysiłek się opłaca , uwierzcie mi takiego pysznego chlebka jeszcze nie jadłyście.
A o to przepis :
Wypróbujcie i same oceńcie .A może Wy macie jakieś inne sprawdzone przepisy , które polecacie.
Do miski wsypujemy 500g mieszanki chlebowej ( do kupienia w sklepie , różne rodzaje ) , wlewamy 0,32 l letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych lub 2 g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8 min na szybszych (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy o wymiarach ok. 25/1 1/7 cni lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.
Pozdrawiam Joanna http://uwodzicielskizapach.pl