Na pewno większość z nas robi i lubi
Ja swojego czasu nei jadłam
ale to długa historia...
Jednak trzeba też poszukać czegoś innego...
Akurat nie mam ochoty na placki po węgiersku
i szukam jakiś przepisów na sosy
macie coś sprawdzonego ??
ja się zastanawiam nad takimi :
Pomidorowo-serowy sos do placków ziemniaczanych
Składniki:
puszka krojonych pomidorów
cebula
ząbek czosnku
bazylia
sól
pieprz
kostka sera żółtego
Etapy przygotowania
Podsmażyć cebulę posiekaną z czosnkiem. Zalać pomidorami, zagotować. Doprawić. Wymieszać z pokrojonym w kosteczkę serem żółtym.
Sos serowo-pieprzowy
120 ml mleka 2 %
200 g zwykłego serka topionego np. gouda
1 łyżka kwaśnej śmietany 12 %
szczypta soli
świeżo mielony lub młotkowany pieprz
W rondelku zagrzać 120 ml mleka, dodać pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony, zmniejszyć ogień na minimum i energicznie wymieszać trzepaczką ręczną, by rozbić wszystkie grudki, dodać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli i dość dużą ilością pieprzu (pieprz kolorowy utłukłam w moździerzu - ok. 1/2 łyżeczki), wymieszać. Podawać na ciepło do placków. Sos jest idealny również frytek, kanapek czy mięs.
Sosem szpinakowy
3/4 szklanki gęstej śmietany tortowej (36-proc.)
20 dag mrożonego szpinaku
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (22-proc.)
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Rozmroź szpinak i dokładnie osącz go na sitku. W rondlu o grubym dnie zagotuj śmietanę tortową. Zmniejsz ogień i podgrzewaj, nie mieszając, około 5 minut, aż mocno zgęstnieje. Dodaj szpinak, gotuj 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Włóż do miski, przestudź, połącz z kwaśną śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i odrobiną gałki
Kremowy sos z dyni
200g dyni bez skóry,
1 mały por,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka oliwy,
2 łyżki śmietany,
3 ziela angielskie,
sól, pieprz,
szczypta vegety,
posiekana natka pietruszki
Dynię kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną dynię. Po około 5 minutach dodajemy pokrojonego w paseczki pora oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą. Po kilku minutach, jak dynia będzie miękka, całość zaprawiamy śmietaną, doprawiamy do smaku.
Sos pieczarkowo - paprykowy
20 dag pieczarki
1 papryka czerwona
1 cebula
1 łyżka masła
pieprz biały
Kucharek - uniwersalna przyprawa do smaku
1 szklanka śmietany
3 łyżeczki mąka
Pieczarki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Na maśle podsmażamy cebule , dodajemy pieczarki i paprykę. Smażymy wszystko razem. Doprawiamy przyprawą uniwersalna. Doprawiamy pieprzem. W słoiku mieszamy śmietanę z mąką ok 4 łyzeczki , dolewamy odrobinę wody ok 4 łyżki - dobrze mieszamy. Kiedy warzywa zmiękną wlewamy na patelnie śmietanę z mąką - mieszamy i gotujemy aż sos zgęstniej.
Sos czosnkowy z korniszonami
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
5 małych korniszonów
pół łyżeczki cukru
szczypta soli, pieprzu czarnego, ziół prowansalskich, papryki słodkiej
Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę ogórki (można je również zetrzeć na tarce). Dodać cukier, przyprawić. Wymieszać i gotowe!:)
No i oczywiście
robiłam też placki ziemniaczane z cukinią
też miła odmiana...
Tato jeszcze dodawał czasem mieso mielone.
.. bo w oczach tkwi siła duszy...