ja znalazłam świetny przepis:
Składniki, 3 pizze o średnicy około 28-30 cm lub 4 nieco mniejsze:
Ciasto:
• 400 g mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu
• 1 łyżeczka soli
• 250 ml wody
• 40 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżki oliwy
Ciasto:
Mąkę przesiać do dużej miski (lub misy miksera) dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić - na powierzchni powinna zebrać się gruba warstwa piany. Jeśli się tak nie stanie, najlepiej przygotować nowy rozczyn, z nowych drożdży, być może woda była za gorąca lub za zimna.
Do mąki wlać rozczyn z drożdży i wymieszać. Dodać oliwę i zagnieść ciasto dłońmi formując kulę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez około 7 - 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Włożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Jako dodatki używam serów: mozzarela, feta, pleśniowy i zwykły żółty ser. Jest mega pyszna. Mój ukochany odkąd znalazłam ten przepis codziennie mnie męczy aby na obiad była pizza
A ciasto smaruję zwykłym koncentratem pomidorowym, z małą ilością oleju i z dużą ilością przypraw takich jak oregano, bazylia, papryka, czosnek