przez Hadassa » 19 sty 2014, o 09:12
wikipedia mówi tak:
Cydr, inaczej jabłecznik (franc. cidre, ang cider) – napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2-7%. Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji. Jest on szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii, Irlandii i na Litwie. Od początku XXI w. jest również produkowany na dużą skalę w Polsce
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
-
- Hadassa
- Moderatorka
-
- Posty: 22168
- Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43