Tajemnice mojej kuchni...

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.

Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez Hadassa » 11 kwi 2013, o 09:24

Macie jakieś takie dodatki, które dodajecie, by nadać smaku itp ??
Drobiazgi, które mają wpływ na całość potrawy ??

Ja np do gulaszu, lubię dodać kilka listków mięty, najlepiej świeżej ;)

Albo jak robię sos czosnkowy, to odrobinę soku z cytryny...

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez Kikimora » 12 kwi 2013, o 11:46

Ja nie używam wcale przypraw typu Vegeta czy Kucharek . Stosuję zioła w ilościach dużych, zwłaszcza lubczyk :witch
Kikimora
Fajna Kobietka
 
Posty: 114
Dołączył(a): 8 sty 2013, o 14:44

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez Hadassa » 12 kwi 2013, o 12:17

Co do kucharków i veget, sama nie używam ;) podobnie kostek rosołowych ;)

ziół u mnie też dużo ;)
i pokochałam czubrycę czerownia i zieloną ;)

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez G**** » 12 kwi 2013, o 12:35

Czubryca w mojej kuchni dodawana jest praktycznie do wszystkiego ;)
G****
 

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez Hadassa » 13 lip 2013, o 09:17

ostatnio bardzo często robiąc schabowe, do bułki tartej, dodaję wymieszane różne otręby :)
mi i mojemu X baaardzo to smakuje ;)

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez Madlen » 15 lip 2013, o 18:37

ja też uwielbiam zioła, ogólnie lubię mieć zielono na talerzu, ale mój luby nie znosi, więc staram się gotować tak żeby każdemu podeszło..
Avatar użytkownika
Madlen
Kobietka Expert
 
Posty: 5766
Dołączył(a): 13 mar 2013, o 22:56

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez paula » 16 lip 2013, o 14:14

a mój facet, jak typowy facet.., uwielbia dania mięsne. Jednak nie zawsze jest to kotlet, ziemniaki i surówka. Bardzo często podaję mu mięso w formie gulaszu albo jakiegoś sosu z mięsem. Oboje uwielbiamy spagetti, ale nie takie, w którym są kawałki (kulki) mielonego, tylko takie w którym to mielone jest rozpaćkane widelcem. Wtedy sos jest gęstszy i nikt nie jest pokrzywdzony że ma za mało mięska :P
poza tym mój ukochany już przy mnie nauczył się że talerz trzeba jakoś przyozdobić - gdy jest spagetti to dekorujemy całość słodką papryką (a górę posypujemy grubo serem), gdy jest risotto to gratisowo dodajemy sobie na półmisku ogórki konserwowe, gdy jemy grilla to zawsze obowiązkowo jest jakaś lekka sałatka np. sałata + ogórek + pomidor + sos vinegrette, albo pomidor + ogórek kiszony + cebulka czerwona + przyprawy :)
ojj zmieniłam ja tego mojego chłopa, zmieniłam i to bardzo :P
paula
 

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez luluska » 9 sie 2013, o 15:27

U mnie też królują zioła, bez nich nie obędzie sie żadne danie :) Dodaję praktycznie do wszystkiego. Ostatnio dostałam w prezencie taką półkę ze słoiczkami różnych przypraw, chyba ze dwanaście ich jest :) Ojej, ale sie cieszyłam z tego. Teraz mam je pod ręką, a wcześniej to trzymałam w torebkach w koszyku w szafce. Najbardziej lubię chili mielone, paprykę słodką też mieloną :) to dodaje do mojej oszukanej chińszczyzny :)
luluska
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 22
Dołączył(a): 5 sie 2013, o 10:54

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez Hadassa » 19 sie 2013, o 11:55

Do ryżu często prócz odrobiny oleju, często dodaje kostkę rosołową, albo suszone warzywa....
szczególnie gdy gotuję sypany, a nie w torebkach...

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez kukilka » 9 wrz 2013, o 01:42

Hmm... ja do gulaszu dodaję cebulę nabitą goździkami :) A do wielu potraw stosuję domowej roboty aromatyzowane oleje i oliwy (przy czym na olejach zrobionych na bazie np. rzepakowego, można także smażyć, bo są odporne na temperatury więc to jest w ogóle kosmos :))
kukilka
Fajna Kobietka
 
Posty: 126
Dołączył(a): 31 mar 2012, o 17:34

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez Hadassa » 13 lis 2013, o 13:29

często jak gotuję szczególnie ryż to nie solę, za to daję kostkę rosołową...
ma wtedy ciekawy posmak...

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez dzo » 13 lis 2013, o 14:58

Kayira napisał(a):Co do kucharków i veget, sama nie używam ;) podobnie kostek rosołowych ;)

...


Kayira napisał(a):często jak gotuję szczególnie ryż to nie solę, za to daję kostkę rosołową...
ma wtedy ciekawy posmak...



To używasz tych kostek rosołowych czy nie w końcu ? :lol:
dzo
 

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez Hadassa » 13 lis 2013, o 15:03

to jest jedyne do czego dodaję ;)
fakt moje przejęzyczenie ;)
veget i kucharków nie używam..
a kostek rosołowych w niektórych przypadkach ;)

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez dzo » 13 lis 2013, o 15:11

Aaaaa...

Ja i owszem używam tej chemii dla polepszenia smaku potraw.
dzo
 

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez Hadassa » 13 lis 2013, o 15:13

natomiast od wspomnianej vegety czy kucharka, wolę dodać suszone warzywa...
są czasem dostępne...

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez Madlen » 14 lis 2013, o 14:27

Ja też nie mam przekonania do takich przypraw, co prawda używam, ale rzadko i zamiast wolę po prostu zwykła sól.
Natomiast rzeczywiście ryż z kostką świetnie smakuje :)
Avatar użytkownika
Madlen
Kobietka Expert
 
Posty: 5766
Dołączył(a): 13 mar 2013, o 22:56

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez aii » 15 lis 2013, o 10:38

Sól używam na samym końcu, aby potrawy nie traciły swoich kolorów.
Avatar użytkownika
aii
Gadatliwa Kobietka
 
Posty: 511
Dołączył(a): 6 paź 2013, o 03:13

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez Olenka14 » 20 lis 2013, o 17:40

Może nie tajemnica, ale zawsze gotując pamiętam żeby było w daniu coś ostrego, kwaśnego, słodkiego, słonego - wtedy wychodzi najlepsze, a smak potraw zawsze jest bogaty.

Mój blog w tematyce mama i dziecko Wokół Dziecka :)
Avatar użytkownika
Olenka14
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 19
Dołączył(a): 4 lis 2013, o 15:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez Hadassa » 20 lis 2013, o 18:06

do naleśników dodaję wode gazowaną albo ciemne piwo

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Tajemnice mojej kuchni...

Postprzez Kinga88 » 23 cze 2015, o 21:18

gotując rosół dodaję łupki z cebuli ( te brązowe) po wcześniejszym umyciu je wodą ... dają one ładny kolor i dzięki niemu rosołek jest bardzo złocisty
Avatar użytkownika
Kinga88
Super Gaduła
 
Posty: 1209
Dołączył(a): 2 wrz 2014, o 10:28
Pani Reklama


Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]