Szybko, łatwo i syto.
Do tych dań nie trzeba mieć smykałki do gotowania, bo wyjdą smaczne każdemu. Są to dania z makaronem. Sosy co prawda w proszku, ale te półgotowce mają bardzo dobry smak. I przede wsztkim robi się je bardzo szybko.
Makaron w sosie serowym z lazurem i brokułem-makaron penne
-sos serowy Knor (dla lepszego smaku dodaję x2)
-mała kostka lazura
-brokuł (gotuję na parze)
-sól (osalam tylko wodę na makaron)
-łyżeczka olivy z oliwek lub zwykłego oleju (aby makaron nie zrobił się lepki)
Ugotowany makaron zalewam zrobionym sosem (instrukcja na opakowaniu
), rozdrabniam lazur na małe grudki, wrzucam do tego kawałki brokuła ugotowanego na parze (ma wtedy swój własny smak i lepszy, zielony kolor), wszystko to razem mieszam w rondelku i gotowe. Można nakładać.
Jeżeli ktoś nie lubi brokuła, to danie bez niego i tak będzie smaczne.
Makaron z pieczarkami w sosie -makaron muszelki
-pieczarki
-cebula (1 duża wystarczy)
-sos grzybowy/pieczarkowy/borowikowy
Jeżeli nie mam półgotowców, to wspomagam się niewielką ilością bulionu i robię sos na śmietanie.
-śmietana 30%
-sól i pieprz (maga jeśli ktoś lubi)
-oliva z oliwy/olej do smażenia
Umyte, pokrojone pieczarki wrzucam na patelke razem z posiekaną cebulą, lekko podsmażam a następnie duszę pod przykryciem, dodaję małą ilość wody. Przygotowuję sos według instrukcji, dodaję śmietany. Jeśli nie mam sosu, to dodaję bulionu do pieczarek, duszę jeszcze chwilę a następnie wlewam śmietanę 30%, mieszam nie doprowadzając do zagotowania. Wszystko robię na oko, bez patrzenia na zegarek. Kosztuję, doprawiam wedle smaku i vua la.
Makaron w 15 minutJest to najszybsze i najprostsze danie jakie znam.
-sos Winiary Italia 4sery ( ten sos smakuje również z Tortellini ze szynką)
-makaron muszelki lub penne/świderki/kokardki
-sól
-łyżka oleju lub olivy
Gotuję makaron, robię sos i gdy wszystko gotowe -zalewam makaron sosem. Zero wysiłku, ślęczenia przy kuchence i bez stosu naczyń w zlewie.