Nie stosuję dietetycznych obiadów. Stosuję zasadę - Jedz co chcesz, lecz w małych ilościach.
Jedyne co przychodzi mi na myśl z dietetycznych obiadów, to placki z cukinii. Są naprawdę pyszne. Trzymam się tego przepisu:
Placuszki z cukinii:1 średnia cukinia (ok. 300 g )
1 średnia cebula
2 jaja
2 łyżki jogurtu naturalnego
6-8 łyżek mąki pszennej
1 garść świeżego koperku
1 ząbek czosnku
-pieprz
-sól
-oliwa do smażenia
•Cukinię dokładnie umyć, osuszyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przełożyć ją na sito i spruszyć solą. Pozostawić ją na 15-30 minut, żeby puściła sok.
Następnie dokładnie odcisnąć cukinię.
•Do cukinii dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, koperek, jogurt naturalny oraz jaja.
Całość dokładnie mieszać i na koniec dodać mąkę w takiej ilości, aby ciasto nie było zbyt luźne.
Ilość mąki tak naprawdę zależy od tego jakiej wielkości mamy cukinię i na ile dokładnie odcisnęliśmy sok.
•Na patelni rozgrzewamy oliwę i zaczynamy smażyć placki.
Niewielkie ilości ciasta nakładać łyżką i smażyć placki z obydwu stron na złocisto.
Gdy są usmażone, można położyć je na ręczniczek, aby odsiąknął tłuszcz.
•Placki z cukini można podać z dodatkami, np. kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego i świeżym koperkiem lub ze szczypiorkiem.
Osobiście preferuję sos czosnkowy.