Wlasnie przeszukuje strony internetowe z przepisami i chyba jestem wybredna bo nic nie znalazlam
Jedynie jeden przepis ale to na deser znalazlam.
Banany w ciescie
4 duże banany
0,5 l oleju
1 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. wiórek kokosowych
1 jajko
1 szkl. zimnej wody
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
ew. 4 łyżki rumu
0,5 tabliczki czekolady mlecznej
8 łyżek śmietanki 30%
cukier puder
Przepis
Zaczynamy od przygotowania ciasta kokosowego. W miseczce mieszamy ze sobą przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, szczyptę soli, 1 jajko oraz lodowatą wodę. Całość intensywnie mieszamy trzepaczką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, ewentualnie można dodać jeszcze wody, jeśli ciasto byłoby za gęste lub wlać rum dla smaku.
Rozgrzewamy 0,5 l oleju. Gdy będzie gorący zaczynamy obierać po jednym bananie i kroić go w ukośne plastry o grubości ok. 2 cm. Nie czynimy tak ze wszystkimi owocami na raz, gdyż ściemniałyby.
Następnie nabijamy poszczególne kawałki banana na patyczek od szaszłyków, maczamy w cieście kokosowym i wrzucamy pojedynczo na rozgrzany olej (oczywiście już bez patyczka). Smażymy partiami, aż ciasto będzie mieć ładny, złotawy kolor. Tak przygotowane banany układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
W osobnym garnku podgrzewamy wodę, a następnie układamy na nim metalową miskę – tworzymy kąpiel wodną. Do miski wrzucamy połamaną drobniej czekoladę i śmietankę. Mieszając tworzy nam się przepyszny sos do bananów. Gotowe banany w cieście maczamy wpierw w polewie czekoladowej, a potem w wiórkach kokosowych. Można również jeść je same wraz z cukrem pudrem. Smacznego