Roladkowe kanapki
Polecam Wam super kanapki!
Na duże i małe przyjęcia, albo na zwykle pogaduchy.
U mnie sprawdzają się w każdej sytuacji.
Składniki:
1 długa bagietka
ok.25 dkg szynki w plasterkach (lub innej wędliny)
ok.25 dkg sera żółtego w plasterkach
serek śniadaniowy Hochland łagodny bez dodatków (ok.1 /2 opakowania)
lub inny tego typu serek
4-5 średnich ogórków kiszonych
papryka konserwowa
inne ulubione dodatki
sol, pieprz
folia spożywcza do owinięcia
Sposób wykonania:
Dla wygody kroimy bagietkę na 4 lub 5 części.
Każdy kawałek przecinamy poziomo tak jak bułkę, ale nie do końca (ma się tylko otwierać).
Wydłubujemy ze środka tzw.ośrutke, która nie będzie nam potrzebna.
Każdy kawałek smarujemy wewnątrz serkiem-cieniutko,ale dokładnie.
Nastepnie kładziemy wędlinę,a na nią żółty ser.
Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, a paprykę w dłuższe paski i układamy wzdłuż bagietki.
Potem zwijamy dosyć mocno tak jak roladę i obwijamy ściśle folia spożywczą.
Dajemy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc (można tez zamrażać na dłuższy czas).
Przed podaniem odwinąć i kroić na kromeczki grubości ok.1 cm.
Aromtyczne grzanki
1 bagietka
masło
rozgnieciony czosnek
bazylia
starty zólty ser
Bagietkę pokroić na kromki.
Z masła,rozgniecionego czosnku i bazylii przygotować aromatyczną
pastę.Posmarować nia pieczywo,posypać zóltym serem.
Wstawić do piekarnika lub mikrofalówki.
Wyjąć gdy ser się stopi.
Cebulowe krążki w panierce
1/2 kg cebuli
10 dag tartej bułki
1 lyzka sproszkowanej slodkiej papryki
1 lyzeczka vegety
2 jajka
2-3 lyzki mąki
sól
1/2 szklanki oleju
Cebule obrać,pokroić w plasterki,a następnie podzielic na pojedyńcze krążki.Tartą bułkę wymieszać z papryka i vegetą.Jajka roztrzepać widelcem ,posolić.
Krażki cebuli obtaczać z obu stron w mące,jajkach ,tartej bułce.
Na patelni dobrze rozgrzać olej,partiami smażyc cebulę na złoty kolor.Gotowe krążki przełożyć na papierowy ręcznik ,aby wchłonał nadmiar tłuszczu.
Podawać z ziemniaczanym piure,lub jako przekąske np. do piwa.
*Cebulkę mozna również usmażyć w cieście piwnym:
2 jajka zmiksowac z 10 dag mąki,1/2 szklanki piwa i łyżeczką oleju na gęste ciasto naleśnikowe,dodać sól i ulubione zioła do smaku
Smakuje troche jak chipsy.