Tabletki antykoncepcyjne-pytania i odpowiedzi

Rozmowy o seksie i seksualności,o naszych pragnieniach, fantazjach erotycznych. Jak zabezpieczyć się przed niechcianą ciążą? Te i inne tematy związane z seksem i antykoncepcją poruszamy tutaj.
ODPOWIEDZ
Basia1994

Re: Tabletki antykoncepcyjne

Post autor: Basia1994 »

Proponuje udać się do specjalisty, nie rób nic po macoszemu, niestety tabletki maja katastrofalne skutki uboczne ):
ewwcia22
Jestem tu nowa :)

Post autor: ewwcia22 »

Byłam wczoraj u ginekologa i przepisał mi tabletki o nazwie "Tesnia". Nie wiem czy je żle odczytałam czy po prostu nie mogę ich znaleźć na necie, bo bardzo chciala bym przczytać opinie na ich temat... słyszałyście o takich? bardzo mi zależy na odpowiedzi.
Sszura

Post autor: Sszura »

Pierwsze słyszę. Pewnie jakiś nowy zamiennik droższych i bardziej popularnych tabletek.
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

Sszura, ja odstawiłam tabletki po dwóch latach, po macoszemu jak to ktoś wyżej określił. ale pytałam się lekarza kiedyś jak zaczynałam je brać czy w każdej chwili można odstawić, można tylko trzeba skończyć napoczęte opakowanie :D Trądziku nie mam, jedyne co zauważyłam to włoski które szybciej odrastają po depilacji. no i miesiączkę mam znowu w cały świat. Wybieram się na dniach do gin bo to już 4 miesiąc jak nie mam. Ale u mnie się tak zdarzało jeszcze przed tabletkami.
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
Sszura

Post autor: Sszura »

Aha :) No ja odstawiłam :) Zobaczymy jak to się potoczy wszystko :) Byłam u lekarza i powiedział, że nigdy już nie mogę brać tabletek. W zamian za to zaproponował spiralę z miedzią. Zdziwiło mnie to strasznie i zapytałam dlaczego mi ją proponuje, ponieważ czytałam, że nie zaleca się jej kobietom które nie rodziły jeszcze. A w odpowiedzi usłyszałam, że można ją założyć. Jednak po przeczytaniu skutków ubocznych zostanę przy "gumce" a co się zdarzy to zobaczymy. :)
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Dziewczyny a brała któraś vibin mini? Jak one się sprawują?
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Theila »

Ja właśnie od grudnia planuje zacząć brać. Lekarz polecił mi Syndi-35. Wcześniej nie brałam tabletek więc jeśli ktoś może coś o nich powiedzieć to poproszę.
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Ale które zamierzasz brać? Vibin czy te, które poleca lekarz? Wiesz, zazwyczaj lekarz wie co poleca, choć zdarzają się i tacy, którzy nie zlecają badań dobierając pigułkę. Miałaś robione badania?
Awatar użytkownika
docha
Extra Kobietka

Post autor: docha »

a_gatka pisze:Dziewczyny a brała któraś vibin mini? Jak one się sprawują?
Ja je kiedyś brałam czułam się po nich dobrze, więc teoretycznie polecam. Ale praktycznie idź do lekarza i z nim na ich temat pogadaj, bo nie wiadomo czy akurat dla Ciebie będą odpowiednie.
Awatar użytkownika
Anastazja099
Fajna Kobietka

Post autor: Anastazja099 »

Ja brałam Yasminelle i bardzo dobrze sobie radziły, zero mdłości czy nieprzyjemności :)
Awatar użytkownika
Tyczka

Post autor: Tyczka »

Ja przez to cholerstwo przytyłam 10kg jakiś to był moja największa pomyłka. Dobrze że się opamiętałam i już to wszystko ma za sobą. Jak odstawiałam to faktycznie miałam kiepskie samopoczucie ale nie pamiętam żebym miała mdłości i zawroty głowy.
Zapraszam. torebki damskie - http://sklep-torebki24.pl
malwinka

Post autor: malwinka »

Anastazja099 pisze:Ja brałam Yasminelle i bardzo dobrze sobie radziły, zero mdłości czy nieprzyjemności :)
Też je brałam, ale czułam się tragicznie ! Przerzuciłam się na Artizie i jestem bardzo zadowolona teraz, nie miałam żadnych skutków ubocznych :)
Awatar użytkownika
docha
Extra Kobietka

Post autor: docha »

a ja w temacie tycia zgadzam się z moim ginem ;) od tabletek się nie tyje, tyje się od jedzenia ;) Ja, biorąc pigułki nie przytyłam ani kilograma, bo nie jadłam więcej niż zwykle, mimo, że faktycznie apetyt na początku miałam większy, ale ratowałam się owocami, warzywami, potem minęło i wszystko wróciło do normy. Co innego zatrzymywanie się wody w organizmie, ale pigułki nowszej generacji z drospirenonem w składzie już nie powinny wody zatrzymywać.
Awatar użytkownika
Loli1992

Post autor: Loli1992 »

A kto bierze Jeanine?
„– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...) – Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.”
- Michaił Bułhakow (z książki Mistrz i Małgorzata)

Obrazek
Gumkadowlosow
Miła Kobietka

Post autor: Gumkadowlosow »

ja się nawet lepiej czuję biorąc tabletki niz bez nich - wolniej mi rosną włosy na nogach, mam krótkie i bezbolesne miesiączki, i co najwazniejsze regularne. biorę Yaz, dla mnie jest rewelacyjny
karolinq12
Miła Kobietka

Post autor: karolinq12 »

niestety nie.
Myślałam, że do końca życia nie będzie stać mnie nawet na głupie waciki, ale czuję, że dzięki tv.sexbook.com.pl niedługo wszystko się odmieni!:)
młoda.kobieta
Miła Kobietka

Post autor: młoda.kobieta »

Witam , biorę tabletki Regulon już prawie 3 lata. cały styczeń brałam, a w grudniu miałam miesięczną przerwę.
obecnie jestem za granicą a tabletki mam sprowadzane z Polski. Powinnam zacząć brać 4 lutego , a dziś jest 7. Niestety z nieznanych mi przyczyn tabletki nie doszły na czas. Nie wiem co teraz robić. Czy jeśli tabletki dojdą dzisiaj zacząć je brać ? Czy zrobić sobie kolejny miesiąc przerwy (chyba nie będzie to zbyt zdrowe ... ).
Bardzo proszę Was o jakąkolwiek radę ; )
Pozdrawiam
Skarbek.2
Miła Kobietka

Post autor: Skarbek.2 »

Cześć! Mam pytanie ponieważ wzięłam tabletkę anty o 3.5 godziny ZA WCZEŚNIE, tj normalnie zazywam o 3 natomiast tym razem przez pomyłkę wzięłam o 11.30.. Powiedzcie mi czy wszystko w porządku z ochroną antykoncepcyjna czy nie muszę się martwić? I o której godzinie teraz powinnam przyjąć kolejną tabletkę, tak jak zawsze o 3, czy może wcześniej? Bardzo proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

upewnij się co pisze w ulotce..
wiem że zazwyczaj nie ma problemu jak wezmiesz do 12 h po swojej porze...
tu wydaje mi się że tez nie powinno być problemu
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
eRozkosz_pl
Fajna Kobietka

Post autor: eRozkosz_pl »

Powiedzmy do tych 12 godzin nic się nie stanie jeżeli weźmiesz później,problem pojawi się dopiero wtedy kiedy zapomnisz w przeciągu całego dnia,pominiesz jedną tabletkę. Dlatego tak ważne jest pilnować swojej stałej pory.
Pati_88
Miła Kobietka

Post autor: Pati_88 »

Ja odstawiłam i nie miałam żadnych problemów. To pewnie wszystko zależy od organizmu.
Awatar użytkownika
Carina
Kobietka Expert

Post autor: Carina »

Nie powinno byc problemu ale i tak sugeruje zebyscie dodatkowo sie zabezpieczali przez pare dni :}

Ja juz jestem przewrazliwiona na tym punkcie :)
"...przez noc droga do świtania -
przez wątpienie do poznania -
przez błądzenie do mądrości -
przez śmierc do nieśmiertelności..."
dominika1234

Post autor: dominika1234 »

Zamiast rezygnować nie będzie bezpieczniej zmienić tabletki na takie po których będziesz się lepiej czuła.

---------------------
Moja strona internetowa SPAM
Ostatnio zmieniony śr mar 12, 2014 5:18 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
julciuswaw

Post autor: julciuswaw »

a ja się zastanawiam, keidy najlepiej zrobić przerwę od tabsó. Biorę już 3 rok. i wydaje mi się, że to już jest czas na przerwę, ale boję się że mi się wszystko rozleguluje, nie mówiąc już o innych kwestiach.
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

To może trzeba z lekarzem pogadać? Choć mi mówiono że można zrezygnować w każdej chwili, tzn opakowanie trzeba skończyć i wtedy.Natomiast jesli chodzi o zażywanie tych samych tabletek przez tyle czasu to ponoc jest bardzo nie zdrowe. Mnie lekarz ochrzanił że przez dwa lata bralam te same a powinnam co pół roku mieć jakąś zmianę..
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
ODPOWIEDZ