Stella jak się czujesz na vibinie ?
Tabletki antykoncepcyjne-pytania i odpowiedzi
Re: Tabletki antykoncepcyjne-pytania i odpowiedzi
No właśnie zyrtec jest raczej na alergie 
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Zyrtec jest na alergię, działa odczulająco. Jak ginekolog mógł zapisać lek, który daje alergolog? ja ja Twoim miejscu poszłam bym do innego lekarza, co do anty, to ja biorę vibin mini i też zanim zaczęłam je brać miałam inne i nie najlepiej się po nich czułam, warto zmieniać do tej chwili aż trafisz na swoje:)
Różowe lusterko - dzięki ściągnęłam... na razie się zaprzyjaźniamy, ale wydaje mi się, że zostanie ze mną na dłużej 
darmowa, więc zawsze można zobaczyć, ale mało pamięci zajmuje, a się przydaje:) ostatnio dołożyli jeszcze nowe opcje:)
A jakie są te nowe opcje? Dopiero co zaczynam używać - nie mam więc porównania.
Na pewno jest opcja "zapomniałam tabletki" I wygląd jest fajniejszy
Pierwsza opcja pozala nam szybko sprawdzić, co się dzieje w sytuacji gdy zdarzy się nam zapomnieć tabletki 
-
a_gatka
O, nawet nie wiedziałam, że jakieś zmiany się pojawiły. Muszę sobie popatrzeć i zaktualizować. 
Zapomniałam tabletki mówi krok po kroku co robić i jakie jest zagrożenie:) ta aplikacja jest dużo wygodniejsza niż budzik^^ a przy okazji... jak często chodzicie na wizytę kontrolną do ginekologa? słyszałam, że powinno się chodzić mniej więcej co pół roku? pilnujecie tego tak?:)
Ogólnie powinnaś się pojawić co jakiś czas na wizycie kontrolnej u ginekologa.
Niektórzy mówią, że co pół roku inni że wystarczy raz w roku.
W sumie dla swojego spokoju, czy też zdrowia, powinno się iść do lekarza.
Najlepiej by było też zrobić wtedy badania
Niektórzy mówią, że co pół roku inni że wystarczy raz w roku.
W sumie dla swojego spokoju, czy też zdrowia, powinno się iść do lekarza.
Najlepiej by było też zrobić wtedy badania
Z tym zapominaniem nie ma żartów jeśli nie planuje się akurat ciąży - ale jest zawsze alternatywa - można pomyśleć o wkładce hormonalnej, tylko to raczej dla kobiet, które juz przynajmniej raz rodziły...
przy tabletkach swoją panią doktor odwiedzam raz na dwa miesiące, po receptę. reszty ona dopilnowuje. zawsze mi mówi, że następnym razem robimy cytologię czy usg, bo minął rok od ostatniego badania.ruti pisze:Zapomniałam tabletki mówi krok po kroku co robić i jakie jest zagrożenie:) ta aplikacja jest dużo wygodniejsza niż budzik^^ a przy okazji... jak często chodzicie na wizytę kontrolną do ginekologa? słyszałam, że powinno się chodzić mniej więcej co pół roku? pilnujecie tego tak?:)
Czasem maść na blizny nie wystarczy.
Pamela, no właśnie, teraz dużo dziewczyn i to młodych sięga po antykoncepcję hormonalną, jeszcze nie rodząc.
Wiec wkładka odpada.
Dlatego fajna apka, taka jak np wspominane różowe lusterko, jest fajną opcją.
Joolku, bo tak najłatwiej. Lekarz widzi, jakie badania i kiedy były robione
Wiec wkładka odpada.
Tabletki mają jednak sporo skutków ubocznych, warto o tym pamiętać, bo wiele osób łyka je jakby to były cukierki. Nie, to nie są cukierki, ich przyjmowanie wiąże się z licznymi badaniami u lekarza i warto o tym pamiętać. Pozdrawiam wszystkich!
A jednak pomyliłam się nieco, zasięgnęłam jak to się mówi języka i wkładki hormonalne mogą zakładać również kobiety, które wcześniej nie rodziły - pomyliło mi się ze spirala miedzianą, ta na pewno odpada w przypadku "nieródek". Natomiast wkładka hormonalna jak najbardziej nie stanowi żadnego problemu i moja ginekolog poleca chociażby Levosert taką wkładkę z hormonami na 3 lata.Hadassa pisze:Pamela, no właśnie, teraz dużo dziewczyn i to młodych sięga po antykoncepcję hormonalną, jeszcze nie rodząc.
Wiec wkładka odpada.
Dlatego wiele się teraz mówi o tym by jednak dostosować do swoich potrzeb.
Pytanie też na jak długo chcemy się decydować na antykoncepcję.
I co jest dla nas najwygodniejsze.
Pytanie też na jak długo chcemy się decydować na antykoncepcję.
I co jest dla nas najwygodniejsze.
nie no ja zdecydowanie tabletki i o innej nawet nie myślałam, akurat jeśli chodzi o recepty to mój pan ginekolog wypisuje tyle, że starczy mi na pół roku i tak mniej więcej chodzę na kontrole, właśnie z cytologią:)
A robiłaś badania zanim zdecydowałaś się na tabletki i czy teraz też robisz je regularnie? Ja niestety przez tabletki miałam problem z wątrobą - lekarz przepisywał mi je bez żadnych badań. Po 3 latach przyjmowania odkryłam, że mam wątrobę w koszmarnym stanie i to na 99% przez tabletki, bo one przechodzą przez wątrobę. Zmieniłam na krążki dopochwowe, które omijają wątrobę, przepisałam się do innego ginekologa i jestem pod stałą kontrolą. Obecnie nie stosuję antykoncepcji, bo staram się o dziecko, ale po moich przejściach z antykoncepcja hormonalna jeśli miałabym do jakiejś wrócić, to w tym momencie chyba zdecydowałabym się na wkładkę hormonalną. Moja siostra teraz ma wkładkę i bardzo sobie chwali.ruti pisze:nie no ja zdecydowanie tabletki i o innej nawet nie myślałam, akurat jeśli chodzi o recepty to mój pan ginekolog wypisuje tyle, że starczy mi na pół roku i tak mniej więcej chodzę na kontrole, właśnie z cytologią:)
o kurcze, to niezbyt fajnie, ja robiłam badania na poziom hormonów przed pierwszą wizytą, próby wątrobowe co pół roku, ale to też kwestia organizmu, mnie tabletki odpowiadają i na razie ich nie zmienię, ale mimo, że nic się nie dzieje, dalej regularnie robię badania i kontrole:)
Ja tabletek nie polecam, jest to duża dawka hormonów - dostaja sie do krwiobiegu i nie są obojetne na nasze organy jak chociażby wątroba. Wkłądka hormonalna działa miejscowo omijając wątrobę i ma mniejsza dawkę hormonów. Chyba widzę zdecydowanie więcej plusów za taką wkładką, nawet cena, która pozornie wydaje się być droga - to wcale nie taki duzy wydatek jak podliczy się ile rocznie wydaje sie na tabletki.
Jednak dla wielu osób to jest zdecydowanie wygodniejsze rozwiązanie.
W każdym momencie można przestać łykać pigułki, ale też wspomagają inne kobiece dolegliwości.
Czy też pomagają przy bolących, bądź nieregularnych okresach.
A tu chyba wkładka nam nie pomoże.
A jeżeli regularnie chodzimy do lekarza i sie badamy, to nie widzę przeciwskazań
W każdym momencie można przestać łykać pigułki, ale też wspomagają inne kobiece dolegliwości.
Czy też pomagają przy bolących, bądź nieregularnych okresach.
A tu chyba wkładka nam nie pomoże.
A jeżeli regularnie chodzimy do lekarza i sie badamy, to nie widzę przeciwskazań
jest teraz tak wiele różnych tabletek z różnym przeznaczeniem, np. moja siostra bierze limetic, specjalnie dla kobiet po ciąży, takie O.o. początkowo byłam w szoku, ale potem jak zaczęłam czytać to jest wiele i wiele z konkretnym przeznaczeniem:)
ruti pisze:jest teraz tak wiele różnych tabletek z różnym przeznaczeniem, np. moja siostra bierze limetic, specjalnie dla kobiet po ciąży, takie O.o. początkowo byłam w szoku, ale potem jak zaczęłam czytać to jest wiele i wiele z konkretnym przeznaczeniem:)
Dobrze, że są tabltki dla kobie, które niedawno urodziły i karmią piersią. Wiele kobiet zachodzi w kolejną ciąże w niedługim okresie po poprzedniej, nie zawsze do końca świadomie. A w momencie, kiedy może stosować antykoncepcję i normalnie karmić piersią zawsze jest to większy spokój ducha.
Po nim naprawdę nic mi nie dolega. Poprzednie tabletki kojarzę tylko z zawrotami głowy i brakiem ochoty na sex. A teraz mój mąż nie ma na co narzekaćHadassa pisze: Stella jak się czujesz na vibinie ?
Dla mnie brak ochoty na seks, czyli spadek libido był najgorszy. A przecież wystarczy zmienić tabletki
Vibin również biorę i bardzo dobrze się czuję przy tych tabletkach
Ja do końca nie jestem jednak przekonana do tabletek podczas karmienia piersią - jakby nie patrzeć te hormony przedostają się do naszego organizmu.anett pisze:ruti pisze:jest teraz tak wiele różnych tabletek z różnym przeznaczeniem, np. moja siostra bierze limetic, specjalnie dla kobiet po ciąży, takie O.o. początkowo byłam w szoku, ale potem jak zaczęłam czytać to jest wiele i wiele z konkretnym przeznaczeniem:)
Dobrze, że są tabltki dla kobie, które niedawno urodziły i karmią piersią. Wiele kobiet zachodzi w kolejną ciąże w niedługim okresie po poprzedniej, nie zawsze do końca świadomie. A w momencie, kiedy może stosować antykoncepcję i normalnie karmić piersią zawsze jest to większy spokój ducha.