Muffiny na słono to ciekawy pomysł, można tam poupychać różne warzywa. Dobre dla dzieci, bo nawet jak nie lubią warzyw, to jednak skusi je wygląd babeczki
ja jednak jestem zdania, że najlepsze są te słodkie, z owocami, kremem, polane czekoladą lub z czekoladą w środku. Najlepsze muffinki czekoladowe, jakie jadłam, piekła kiedyś moja babcia. Niestety nie zapytam jej już o przepis
, ale próbowałam go odtworzyć i to efekt:
Ciasto:
250 g mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (opcjonalnie wody)
pół szklanki oleju roślinnego
2 jajka
Jak zrobić:
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wrzucamy składniki suche: mąkęc cukier, kakao, proszek do piecz. Do drugiej natomiast mokre: wodę, olej i jajka. Mieszamy składniki w obu miskach, a następnie je łączymy. Żeby nie były za bardzo zbite, po połączeniu mieszamy szybko i dość niedbale
Masę przekładamy do foremek i pieczemy 20 min w 200 stopniach.
Przepis jest najprostszy z możliwych, ale smak... to smak dzieciństwa
na portalu W kuchni z Wedlem mają też ciekawe sposoby na muffinki, nieco bardziej wyszukane, ale też warte zobaczenia