Witam.
Z racji tego że moderatorka kazała nie zakładać nowych tematów o podobnej tematyce to wykopuję stary odkop archeologiczny.
Więc byłem na jedno dniowym wypadzie na łono natury i postanowiłem upichcić Leczo
Było takie dobre że 6 porcji zjedliśmy w dwóch
Składnikiilość porcji: 6
3-4 cebule
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
olej lub oliwa do smażenia
6 frankfurterek lub jakakolwiek inna kiełbasa która nam smakuje
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 kostka rosołowa (lub Vegeta)
2 ząbki czosnku (ja dodałem więcej bo lubię czosnek)
2 łyżki pikantnego keczupu
1 łyżka czerwonej słodkiej lub ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie 1 Cebulę obrać i pozbyć się końcówek, pokroić w piórka, wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą i zeszklić.
2 Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, wrzucić do zeszklonej cebuli i dusić pod przykryciem. Można dodać trochę wody, ale myślę że sam sok wydobywające się z papryki powinien wystarczyć ( ja dodałem wody i później musiałem ją odparować).
3 Pokroić kiełbasę i podsmażyć ją na patelni z dodatkiem oliwy lub bez ( można również w warunkach polowych usmażyć tą kiełbasę na grillu lub ognisku tak jak zrobiłem to ja).
4 Całość dusić do momentu kiedy papryka będzie miękka (ok, 20 minut) od czasu do czasu mieszając.
5 Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić kostką rosołową( nie koniecznie), czosnkiem, papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem.
6 SMACZNEGO
Leczo3.jpg
Leczo1.jpg
Leczo2.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.