przez AgaAga » 18 cze 2011, o 14:51
Witam,
Smarze na dowolnym tłuszczu (z wyjątkiem margaryny).
Ciasto może być różne – dodatki wg uznania, ciasteczka najlepiej dosładzać po usmażeniu, gdyż nadmiar cukru pali się i przypieka do foremki. Ciasto najlepiej rozrabiać w wodzie.
Propozycje przepisu na ciasto ( porcja na około 4o ciasteczek )
1.Szklanka mąki (pszenna, żytnia, kukurydziana, itp.) 1 lub 2 jajka (mogą być same żółtka), szczypta soli, płaska łyżeczka cukru waniliowego, około ¾ szklanki wody (można dodać łyżkę stołową kwaśnej śmietany). Podając na słodko – możemy posypać cukrem pudrem, wypełnić bita śmietaną, dżemem, kremem, zgodnie z własną wyobraźnia.
2.Szklanka mąki, 1-2 jajka, ok. ¾ szklanki wody, przyprawy wg uznania (sól, pieprz, papryka, vegeta, suszone zioła, majeranek ….) .
Podawać do barszczu, bulionu lub do piwa.
Wypieczone ciasteczka można wypełnić drobno zmielonym farszem i podać zamiast pasztecików.
Szukajcie na allegro Rozetki ciasteczka z ciasta naleśnikowego.