Kuchnia polowa

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.

Kuchnia polowa

Postprzez Adix257 » 20 kwi 2013, o 19:51

Witam was dziewczyny
Chciałbym żebyście się podzieliły ze mną waszymi przepisami na dania/potrawy/przekąski przyrządzane w warunkach polowych na grillu, ognisku, kuchence turystycznej i w kociołku. Dobrze by było jak podałybyście również potrawy z puszek konserwowych ponieważ mam zamiar wybrać się w wyprawę dłuższą niż jeden dzień więc składniki muszą wytrzymać bez lodówki.
Pozdrawiam i licze na liczny odzew :kiss2

Adrian
:P
Avatar użytkownika
Adix257
Samiec
 
Posty: 1665
Dołączył(a): 22 gru 2012, o 23:42

Re: Kuchnia polowa

Postprzez elzbieta45 » 20 kwi 2013, o 20:48

grochowka
elzbieta45
Kobietka Expert
 
Posty: 6529
Dołączył(a): 21 paź 2012, o 06:18

Re: Kuchnia polowa

Postprzez barbórka » 23 kwi 2013, o 20:48

Na takie wyprawy idealnie sprawdzają się ziemniaki, wystarczy zawinąć je w folię aluminiową z dodatkiem masła i Vegety wrzucić w rozżarzone węgle i szybki i smaczny przysmak gotowy.

życie to kamera- uśmiechnij się ;D
Avatar użytkownika
barbórka
Miła Kobietka
 
Posty: 58
Dołączył(a): 2 gru 2012, o 00:19
Lokalizacja: centralna

Re: Kuchnia polowa

Postprzez Hadassa » 25 kwi 2013, o 15:48

a może byś podał ile to mneij więcej dni ??
Wiesz teraz np jest masa gotowych dań, które wytrzymają kilka dni...
Ale jak już wspomniano, ziemniaki się zawsze sprawdzą, czy nawet chleb...

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Kuchnia polowa

Postprzez MagdaLena30 » 21 lip 2013, o 02:52

SPAM polecam wlasnie takie kielbaski które mozna dostac u nas w Tesco. Niemieckie tradycyjne bratwursty, są genialne na takie okazje :)0

Ostatnio edytowano 21 lip 2013, o 17:21 przez Hadassa, łącznie edytowano 1 raz
Powód: SPAM
MagdaLena30
 

Re: Kuchnia polowa

Postprzez kukilka » 9 wrz 2013, o 01:49

W kociołku to duszonki się przyrządza. Osobiście nie przepadam, bo za dużo w nich tłuszczu zwierzęcego - smaruje się kociołek smalcem, wykłada boczkiem i do środka nakłada warstwy (czego dusza zapragnie): mogą być ziemniaki, cebula, buraki, marchew, boczek, kiełbasa... ale jak mówiłam, dla mnie to zbyt ocieka tłuszczem. gdyby chociaż zamienić ten smalec na olej rzepakowy, który by trochę obniżył cholesterol to moooooże bym zjadła ;)
kukilka
Fajna Kobietka
 
Posty: 126
Dołączył(a): 31 mar 2012, o 17:34

Re: Kuchnia polowa

Postprzez Adix257 » 2 maja 2014, o 13:07

Witam.
Z racji tego że moderatorka kazała nie zakładać nowych tematów o podobnej tematyce to wykopuję stary odkop archeologiczny.
Więc byłem na jedno dniowym wypadzie na łono natury i postanowiłem upichcić Leczo :cooking
Było takie dobre że 6 porcji zjedliśmy w dwóch :D

Składniki

ilość porcji: 6 :D

3-4 cebule
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
olej lub oliwa do smażenia
6 frankfurterek lub jakakolwiek inna kiełbasa która nam smakuje
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 kostka rosołowa (lub Vegeta)
2 ząbki czosnku (ja dodałem więcej bo lubię czosnek)
2 łyżki pikantnego keczupu
1 łyżka czerwonej słodkiej lub ostrej papryki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1 Cebulę obrać i pozbyć się końcówek, pokroić w piórka, wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą i zeszklić.

2 Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, wrzucić do zeszklonej cebuli i dusić pod przykryciem. Można dodać trochę wody, ale myślę że sam sok wydobywające się z papryki powinien wystarczyć ( ja dodałem wody i później musiałem ją odparować).

3 Pokroić kiełbasę i podsmażyć ją na patelni z dodatkiem oliwy lub bez ( można również w warunkach polowych usmażyć tą kiełbasę na grillu lub ognisku tak jak zrobiłem to ja).

4 Całość dusić do momentu kiedy papryka będzie miękka (ok, 20 minut) od czasu do czasu mieszając.

5 Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić kostką rosołową( nie koniecznie), czosnkiem, papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem.

6 SMACZNEGO ;)
Leczo3.jpg

Leczo1.jpg

Leczo2.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Adrian
:P
Avatar użytkownika
Adix257
Samiec
 
Posty: 1665
Dołączył(a): 22 gru 2012, o 23:42

Re: Kuchnia polowa

Postprzez Hadassa » 2 maja 2014, o 20:53

Adix :* tez Cię lubię :) heheh....
a nie lepiej było nawet cos gotowego w słoikach zabrać ??

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Kuchnia polowa

Postprzez Adix257 » 3 maja 2014, o 10:20

Hadassa napisał(a):Adix :* tez Cię lubię :)
:D :D

Może i był by to lepszy pomysł żeby zabrać słoiki ale sama ta satysfakcja żeby ugotować coś na takiej małej kuchence i w takim miejscu ;) a zapachy się roznosiły że oh.. :slini_sie:

Adrian
:P
Avatar użytkownika
Adix257
Samiec
 
Posty: 1665
Dołączył(a): 22 gru 2012, o 23:42

Re: Kuchnia polowa

Postprzez Hadassa » 3 maja 2014, o 10:50

och, ja wierzę że satysfakcja ;)
pytanie czy jechaliście tam gotować czy się "bawić" odpoczywać :D

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Kuchnia polowa

Postprzez Adix257 » 3 maja 2014, o 11:00

Gotowanie to sama przyjemność, a przy okazji jak się gotowało to przerzucałem wędki :D

Adrian
:P
Avatar użytkownika
Adix257
Samiec
 
Posty: 1665
Dołączył(a): 22 gru 2012, o 23:42

Re: Kuchnia polowa

Postprzez Hadassa » 3 maja 2014, o 11:11

fajnie tak ;) zazdroszczę ;)

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Kuchnia polowa

Postprzez renataxxx » 22 maja 2014, o 09:17

Ja w takich sytuacjach zawsze korzystam z naprawdę niezawodnej maszyny SPAM dzięki któremu jestem w stanie przygotowac zdrowy i pyszny obiad bez używania zbędnych naczyń, ponieważ kombiwar, parowar i szybkowar mam w jednym. Jeśli się nie posiadam pomysłu na danie to na ich stronce znajduję wiele ciekawych i dobrych przepisów.
polecam

Ostatnio edytowano 22 maja 2014, o 09:40 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: prosimy, bez SPAMowania forum - chętniej widzimy fotki :)
renataxxx
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 11
Dołączył(a): 20 maja 2014, o 20:22
Pani Reklama


Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]