Książka kucharska

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.

Re: Książka kucharska

Postprzez G**** » 13 gru 2013, o 14:55

Kuleczki z koziego sera:

12 kulek:

-200 g miękkiego sera koziego (ser twarogowy, pełnotłusty, z mleka koziego)
-1 jajo
-50 g bułki tartej
-50 g mąki
-100 ml oleju roślinnego
-pęczek szczypiorku
- sól
-pieprz

By zrobić kuleczki z koziego sera 200 g sera wrzucamy do miski, dodajemy pieprz, rozdrabniamy za pomocą widelca. Pół pęczka szczypiorku bardzo drobno kroimy i wrzucamy do koziego sera. Ponownie mieszamy.
Jajko wbijamy na talerz, dodajemy pieprz i sól, mieszamy całość.
Mąkę i bułkę tartą przekładamy na osobne talerzyki.
Z sera tworzymy kuleczki, obtaczamy je w mące, jajku i tartej bułce. Na oleju, który został na patelni po smażeniu mozzarelli, smażymy kulki.
G****
 

Re: Książka kucharska

Postprzez Carina » 18 gru 2013, o 19:09

Kay wstawiam jeszcze jeden przepis na piernika ale ten nie jest wilgotny i trzeba go przekladac powidlami.
Ja osobiscie wole tamten.

1/2 szkl cukru
4lyzli miodu
1lyzka masla
1/2 szkl smietany
2szkl maki
3jajka
lyzeczka sody
3lyzki przyp piernikowej
lyzka cynamonu
powidla po smarowania

cukier,miod i maslo rozpuszczamy w radelku.studzimy i dodajemy smietane.2szkl maki,zoltka i sode.Miksujemy dodajac przyprawe i cynamon.bialka ubijamy i tez dodajemy.pieczemy 40 min w 180stp.jak wystygnie przekladamy
XD

"...przez noc droga do świtania -
przez wątpienie do poznania -
przez błądzenie do mądrości -
przez śmierc do nieśmiertelności..."
Avatar użytkownika
Carina
Kobietka Expert
 
Posty: 2942
Dołączył(a): 14 cze 2013, o 09:19

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 19 gru 2013, o 09:55

wklejałam w flexi :) więc i tu wkleję dla porządku ;)

zupa krem porowa

cebulę i 3 białe części z poty kroimy, na pół centymetrowe paski
podsmażamy na łyżce masła...
Dolewamy wody, wrzucamy kostkę rosołowa i dusimy
po 10 minutach, dorzucamy zieloną część pory, pokrojoną w 1 cm paski
gotujemy kolejne 10 minut, możemy już trochę przyprawić
pod koniec wrzucamy serek topiony śmietankowy
gotujemy jeszcze chwilę i miksujemy..
po czym wstawiamy na gaz, aż sie zagotuje, przyprawiamy

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez malinka 61 » 19 gru 2013, o 21:09

Podam przepis na wspaniałe ciasteczka amoniaczki do kawki :D
0,5kg mąki , 1 margaryna , 1 jajko , 3/4 szkl. cukru , 4 łyżko gęstej śmietany ,5 łyżek gorącego mleka , 2 łyżki amoniaku w proszku .
Wszystkie składniki oprócz amoniaku i mleka posiekać , zrobić wgłębienie i wlać amoniak rozmieszany w gorącym mleku , zagnieść ciasto , schłodzić , następnie rozwałkować i wykrawać ciasteczka , Piec w temp 180 około 20 min Ciastka są bardzo kruche , rozpływają się w ustach . Polecam :D :D

Przy po­dej­mo­waniu de­cyz­ji, nie zważaj na in­nych, kieruj się głosem ser­ca i włas­nym instynktem...

Obrazek
Avatar użytkownika
malinka 61
Kobietka Expert
 
Posty: 4233
Dołączył(a): 3 paź 2013, o 19:25

Re: Książka kucharska

Postprzez elzbieta45 » 21 gru 2013, o 14:01

a ja podam na klopsiki
1 kg miesa mielonego
przyprawić jak mielone i smazyc malutkie klopsiki , wszystko przelozyc do garnka .
1/2 kg cebuli podsmazyc i włozyc do mielonych klopsików
zalac woda i pokroić 1 kg pieczarek pogotować trochę dodac ziele angielskie lisc laurowy doprawić sola pieprze i wedle uznania można dodac jazynki . pod koniec wsypac 2 puszki groszku bez wody . Dodac przecier pomidorowy można dodac jak kto lubi ketchup
elzbieta45
Kobietka Expert
 
Posty: 6529
Dołączył(a): 21 paź 2012, o 06:18

Re: Książka kucharska

Postprzez malinka 61 » 7 sty 2014, o 18:02

szynka świąteczna
szynka

1000g szynki wieprzowej(kulka),po 1 łyżce:papryki czerwonej,przyprawy gyros,przyprawy do wieprzowiny lub do pieczeni pól łyżeczki soli ziołowej ,do zawinięcia:folia spożywcza,gumki recepturki lub nitka.

mięso przepłukać osuszyć ręcznikiem jednorazowym,położyć na drewnianej desce,przyprawy wymieszać w salaterce gotowe wetrzeć porządnie w mięso przełożyć na folię spożywczą i zwinąć ciasno,boki zawinąć pod spód(zawinąć tak 3 razy w folię na koniec gumkami chwycić

to robię w TM na parze , 85 min , super , polecam :D

Przy po­dej­mo­waniu de­cyz­ji, nie zważaj na in­nych, kieruj się głosem ser­ca i włas­nym instynktem...

Obrazek
Avatar użytkownika
malinka 61
Kobietka Expert
 
Posty: 4233
Dołączył(a): 3 paź 2013, o 19:25

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 10 lut 2014, o 09:43

Pycha :D

8 białek ubic z 3/4 szklanki cukru
Żółtka podzielić na 3 i 5
Do szklanki z 3 zółtkami dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, wlać do białek i dodać 10 dkg rodzynek, 10 dkg wiórków kokosowych, 10 dkg mielonych orzechow włoskich i 10 dkg pokruszonych orzechów włoskich.
Ciasto podzielić na 2 blachy (najlepiej na papierze do pieczenia) i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez około 30-35 minut

Sok, z 1 puszki brzoskwiń i 3 łyżki cukru podgrzać. W osobnym naczyniu wymieszać 3/4 szklanki wody, 2 budynie waniliowe, czubata łyżkę mąki pszennej, 5 żółtek i dodać do podgrzanego soku i gotować do zagęszczenia.
Zimny budyń wymieszać z 1 kostka margaryny,
Jeden placek posmarować masą, ułożyć delicje maczane w wódce, przykryć drugim plackiem i posmarować resztą masy, ułożyć brzoskwinie i zalać 2 galaretkami

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez malinka 61 » 11 lut 2014, o 15:49

Kay , moja synowa coś podobnego piecze , faktycznie jest bardzo dobry i ładnie wygląda , a gdzie przepis na kuraka butelkowego ??? :D

Przy po­dej­mo­waniu de­cyz­ji, nie zważaj na in­nych, kieruj się głosem ser­ca i włas­nym instynktem...

Obrazek
Avatar użytkownika
malinka 61
Kobietka Expert
 
Posty: 4233
Dołączył(a): 3 paź 2013, o 19:25

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 11 lut 2014, o 16:01

na niego nie ma przepisu :P eheheh
zaprawiam dzieńw wcześniej, apotem piekę 2 h :D

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez G**** » 13 lut 2014, o 13:20

Miodowa karkówka pieczona z ketchupem i cebulą:

1 kg karkówki,
200 g ketchupu łagodnego,
100 g koncentratu pomidorowego,
4 łyżki miodu,
cebula(ilość każdy podług siebie),
majeranek,
słodka papryka,
sól, pieprz.

Karkówkę pokroić na plastry. Miód połączyć z papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dodać łyżkę wody i wymieszać. Powstałą marynatą posmarować mięso z obu stron i wstawić do lodówki na kilka godz.
Cebulę pokroić w pół plasterki. Ketchup połączyć z koncentratem.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć po połowie w kolejności: mięso, ketchup, cebula. Czynność powtórzyć.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. i wstawić naczynie z karkówką przykryte. Po godz pieczenia odkryć i zapiekać jeszcze 5-10 min.

W przepisie nie ma ale ja na wierzch posypię jeszcze startym żółtym serem.
G****
 

Re: Książka kucharska

Postprzez Hadassa » 13 lut 2014, o 13:26

dzięki Zanna, będę musiała spróbować ;)

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Książka kucharska

Postprzez Tividia » 13 mar 2014, o 15:07

Ostatnio rzucił mi się gdzieś w oczy piekarnik, w którym można wgrywać przepisy. Fajna sprawa, jak ktoś lubi nowoczesne rzeczy, ale nie pamiętam już, co to był dokładnie za sprzęt.
Tividia
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 1
Dołączył(a): 13 mar 2014, o 15:06

Re: Książka kucharska

Postprzez marysia88 » 25 kwi 2014, o 13:08

Ja ostatnio zakupiłam książkę: "Zaskakująca kasza i ryż" :D
SPaM

Co ciekawe, to książka rzeczywiście zaskakuje, ja sie zakochałam w przepisie: Panna cotta z kaszy jęczmiennej :D Wiecie jakie to dobre? A nie wydaje się :D
Jakby ktoś był zainteresowany, to poniżej wstawiam link do przepisu :P
SPAM

Ostatnio edytowano 25 kwi 2014, o 14:41 przez Hadassa, łącznie edytowano 1 raz
Powód: wklejamy przepisy, nie linki
Avatar użytkownika
marysia88
Miła Kobietka
 
Posty: 43
Dołączył(a): 14 mar 2014, o 14:26

Re: Książka kucharska

Postprzez Tygrys » 7 lip 2014, o 11:35

Chłodnik z botwinki
(trochę zmodyfikowany przepis znaleziony na necie)
Pęczek botwinki (pokrojonej, zalać bulionem tak żeby tylko była przykryta i gotować do miękkości)
Jak wywar wystygnie dodać: ogórka pokrojonego w kosteczkę, dwie dymki (też drobno pokrojoną), posiekany koperek, ok. szklankę jogurtu lub śmietany, jeden kefir (400gr). Odstawić do schłodzenia w lodowce.
Mi wyszła trochę blada - więc dodałam jeszcze startego ugotowanego buraka.
Na talerz ugotowane jajko i wlać chłodnik.
Avatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła
 
Posty: 1249
Dołączył(a): 25 lut 2014, o 12:03
Pani Reklama

Poprzednia strona

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]