cola napisał(a):zdrowe tłuszcze w produktach: jajka, ryby(byle na panga sranga), slonecznik, sezam
Wielu ludzi całkowicie usuwa tłuszcze nasycone ze swojej diety, wierząc że są one bardzo niezdrowe dla naszego organizmu. To jednak nieprawda. Jeśli będziemy je dostarczać naszemu organizmowi w odpowiedniej dawce (około 15 procent całkowitego spożycia tłuszczu w ciągu dnia), to nic złego nam nie grozi.
Najistotniejszymi składnikami, decydującymi o wartości odżywczej ryb jest zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny OMEGA 3, takich jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), których sami nie potrafimy syntetyzować i w związku z tym muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem.
malabula napisał(a):Naczytałam się wiele o dobrych tłuszczach np tych z orzechów. Czy tłuszcze ryb także można zaliczyć do takowych.
Barbara Karol napisał(a):malabula napisał(a):Naczytałam się wiele o dobrych tłuszczach np tych z orzechów. Czy tłuszcze ryb także można zaliczyć do takowych.
Tak, jak najbardziej. Jedz ryby jak najczęściej i jak najwięcej.
adrianna32 napisał(a):Masz racje Martycha, ale trzeba dobrze wybrać i we wszystkim znać umiar, każdy mikroelement jest dobry i potrzebny dla organizmu, nie inaczej jest z tłuszczem. Do smażenia np. nie używajcie smalcu, margaryny czy oleju słonecznikowego wybierzcie alternatywę np. oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
kukilka napisał(a):malabula - tłuszcz rybi bogaty jest w bardzo zdrowe kwasy omega-3 ponieważ jednak mało osób je ryby, omega-3 można dostarczyć za pomocą oleju rzepakowego (2 łyżki dziennie pokrywają zapotrzebowanie dorosłej osoby)
Zidentyfikowani użytkownicy: Brak zidentyfikowanych użytkowników