Przy kawie ...

Miejsce na dyskusje nie związane z pozostałymi tematami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

Re: Przy kawie ...

Post autor: Adidasowa »

zanna to nie dasz mu mięska? :D
`Co w niej jest, co w niej jest czego nie mam ja?
Blask i mrok - pogubiona w snach,
Blask i mrok - co więcej miałam dać?
vaniliiia
Kobietka Expert

Post autor: vaniliiia »

frytki najlepsze na wszystko!

a ja sobie zamowilam obudowe na telefon, z racji ze lubie "pstrokacizne" to zamowilam obudowe w motylki... :D
chociaz telefon mi sie odmieni :P
Obrazek

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦
Vice Miss Babskich Spraw 2013
G****

Post autor: G**** »

Adi nie dam bo dziś piątek a u spowiedzi już byliśmy :)

Vanilka zawsze to coś innego :)
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Cześć, dzień dobry! Zdrowa, na nogach, nadrabiam!

Madlen - będzie mi się chciało :) Lubię coś dobrego dla nas upichcić, zresztą chętnie spędzamy wspólnie czas w kuchni.

aii - psycholog to nie lekarz, ale czasami lepiej niż lekarz pomoże ;)

Kay - za te wałki to bym Cię najchętniej wyściskała! Cudownie miło mi się zrobiło :in love:

Adi - nie wiem, czy bym psychicznie zniosła tę książkę. To mocne tematy..

zanna - sery! Namówiłaś mnie! Poszukam jakichś fajnych przepisów na ciepło ^^

Carina, smerfetka - witajcie miło!

on - jak się masz? :)

vanilka - jak Ty się czujesz kochana?

Mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam! Ściskam Was wszystkie mocno!
G****

a_gatka ja mam przepis na ser camembert panierowany i pieczony i coś tam mam z mozzarellą.
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

zanna pisałaś, że bez mięsa nie da rady, że musi być, albo ja źle tamten post interpretuje, luknij ;)

agatka ciężko to wszystko czytać, ale mnie strasznie interesują te tematy, bardzo!!!

vanilka no no, to teraz będziesz miała fajny telefonik, żeby tylko pasował;)
G****

Dla nie niego musi być mięso, ale mu dziś nie dam bo piątek a jedyne co chyba przejdzie bez mięsa to frytki :)
vaniliiia
Kobietka Expert

Agacia, wiesz czuje sie straaaaasznie, nos mi odpada, gardło boli baaardzo.. kaszel nie do wytrzymania... uszy mam zatkane, nos zatkany,, aaa masakra...

A u Ciebie co słychać?
Obrazek

Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

hej Agatko ;)
ważne że u Ciebie już jest lepiej ;)

Zanna, albo ziemniaki przesmażone...
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
a_gatka

zanna - byłabym wdzięczna, gdybyś się podzieliła tymi przepisami! :)

Adi - a "Rozmowy z katem" Moczarskiego, czytałaś? Literatura faktu, też obozowa.

Vanilko kochana, grzej się koniecznie! Jakieś leki masz? Mleko z miodem pij, herbatę z imbirem i malinami, a jak ten kaszel mokry to mi np. bardzo pomagał bronchosol. Nie smakuje tak gorzko jak te inne wykrztuśne i łatwiej się oddycha, bo ma w składzie tymol. Naprawdę łagodzi duszności. Gorączkę masz? Może powinien zobaczyć Cię lekarz jednak?

U mnie w zasadzie niewiele nowego. Zasuwam 24/7, żeby dotrwać do urlopu i nie musieć służbowo włączać laptopa. Żyję już tym wyjazdem, bo związki na odległość naprawdę są trudne... Tęsknię za swoim młodym i chciałabym się już przytulić :(
G****

a_gatka wrzucę pózniej te przepisy bo teraz idę frytki robić ;)
a_gatka

Oczekuję kochana :*
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

Agatko nie czytałam, ale dziękuję za polecenie;*
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

to i zprzepisu i ja chętnie skorzystam...
a następnym razem jak mi ziemniaki zostaną, muszę spróbować zrobić kulki ziemniaczane
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
vaniliiia
Kobietka Expert

Agacia bylam wczoraj u lekarza dostalam antybiotyk,syrop..
gorączke mialam w nocy, teraz nie mam..
kaszlu to ja nigdy nie odrozniam, ale mam taki z chrypa to nie wiem czy to mokry czy suchy..
herbate pije juz caly tydzien z malinami, a czuje sie coraz gorzej..
bralam miod, czosnek.. i przez caly tydzien tabcin,rutinoscorbin,stodal,cholinex, plukalam gardlo Gagarinem.. no i nic.. teraz czekam az antybiotyk pomoze i mam nadzieje ze szybko, bo normalnie zwariuje!
Obrazek

a_gatka

Adidasowa pisze:Agatko nie czytałam, ale dziękuję za polecenie;*
"Przez dziewięć miesięcy 1949 roku w jednej celi więziennej przebywali wspólnie: Kazimierz Moczarski, bohater Armii Krajowej, i generał SS Jürgen Stroop, kat warszawskiego getta. Stalinowska brutalność i brak skrupułów postawiły między nimi znak równości. Moczarski, rozmawiając ze Stroopem systematycznie przez kilka miesięcy, zdołał stworzyć jedyny w swoim rodzaju portret osobowości totalitarnej, a zapamiętując wypowiedzi współwięźnia, zachował zgromadzony materiał do późniejszej publikacji. Stworzony w ten sposób wizerunek kata zapada w pamięć bodaj równie mocno jak okoliczności, w których powstawał."

Naprawdę dobra, polecam.
vaniliiia
Kobietka Expert

kobietki uciekam bo nie wytrzymam przed tym komputerem...
Agatka napisalam ci na poprzedniej stronie co i jak :)

Milego dnia! :*
Obrazek

a_gatka

Jasne, zdrowiej nam szybko Vanilko :*
G****

Już nakroiłam, teraz czekam aż mąż wróci :)

Dobra już się biorę za pisanie przepisów ;)
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

Agatko zaciekawiłaś mnie, ja wstawiam fragment tej, której czytam obecnie:
"Wychodzę przed żelazną bramę krematorium; strzegący wyjścia wartownik odnotowuje  mój numer i ruszam w stronę obozu Bllf. Nie śpieszę się, chciałbym nieco odetchnąć  podczas i tak krótkiej drogi. Przechodząc koło drutów otaczających obóz kobiecy, widzę,  jak między 
barakami poruszają się tysiące kobiet. Wszystkie są do siebie podobne,  jednakowo 
ostrzyżone do skóry głowy, zamiast ubrań szmaty. Myślę o swojej żonie i  piętnastoletniej 
córce, o jej puszystych długich włosach. Przypominam  sobie nagle jej sukienki, których 
fasony wymyślaliśmy wspólnie podczas rodzinnych  wieczorów. Już trzy miesiące minęło od chwili, kiedy rozstaliśmy się na rampie. Co się z nimi stało? 
Czy pozostały razem? Czy są jeszcze w jednym z kobiecych obozów Oświęcimia? A  może 
zostały wywiezione do innego obozu, gdzieś w Trzeciej Rzeszy? Trzy miesiące to  długi czas. W kacecie wręcz niewymierny! Mimo wszystko mam przeczucie, że są  jednak tutaj, ale 
gdzie? Które z wielu kolczastych ogrodzeń oddziela je ode mnie?  Gdziekolwiek spojrzę, 
wszędzie aż po horyzont ciągną się betonowe słupy, druty i 
tabliczki ostrzegawcze. Cały kacet to kolczaste druty: [...]

Tu jest ciekawie opisane:

[...]
 I on również pragnie wyciągnąć naukowe 
wnioski z krwawej, krematoryjnej  atmosfery kacetu, zanalizować biegunkę, na którą 
cierpią setki tysięcy wychudłych do wagi 30 kilogramów ludzkich szkieletów. Każe mi  teraz dokonać sekcji zwłok setek zmarłych tylko po to, aby odkryć dla nauki wewnętrzne 
objawy choroby, które dotychczas były nie znane w świecie medycznym. Doktor Mengele stara się rozwiązać tajemnicę rozmnażania drogą dokonywania sekcji 
zwłok niezliczonej ilości bliźniąt. A dr Wolff chce odnaleźć przyczyny masowych 
zachorowań na biegunkę, chociaż powody tej choroby są dla wszystkich absolutnie jasne. Biegunka obozowa powstaje według następującej recepty: wyrywa się człowieka -  mężczyznę, kobietę albo dorastające dziecko - z domu, pakuje z setką innych ludzi do  jednego wagonu bydlęcego, posyła w podróż 
odebrawszy przedtem wszystko, osłabiwszy  sześciotygodniowym pobytem w getcie, a z
aopatrując na drogę aż do Oświęcimia jedynie  w wiadro ze stęchłą wodą. Potem trzyma się tysiące więźniów w barakach, które nie  odpowiadają nawet wymogom stawianym stajni. 
Żywi się ich spleśniałym chlebem,  wypiekanym z mąki z trocinami, margaryną syntetyczną oraz trzema dekagramami  kiełbasy zrobionej z mięsa sparszywiałych koni - razem 700 kalorii dziennie. Wybrany  na ofiarę człowiek zalewa to wszystko zupą gotowaną z pokrzyw lub brukwi i to bez  tłuszczu, mąki i soli. I za cztery -pięć dni już ma biegunkę. Po trzech-czterech tygodniach  kończy się historia choroby - poddany temu doświadczeniu człowiek pomimo  najtroskliwszej opieki lekarskiej 
nieuchronnie umiera. [...]
Awatar użytkownika
Kris
Samiec

Post autor: Kris »

hej a_gatko miło Cię widzieć. :)
Wiesz co to chyba ja się zdecyduję na tą książke. Jakiś czas temu czytałem Gułag i mi się w miare podobała. czytałem też Katyń ale ona była napisana raczej w formie takiej książki historycznej co stanowczo odpada.

A u mnie po staremu jakoś się tak kręci. Czas mi leci momentalnie, tydzień za tygodniem aż mnie to mocno przeraża.

A jak tam u Ciebie ??:)
Miłość odbiera rozum tym, co go posiadają,
a daje tym, co go nie mają.
G****

Już dodałam przepisy :)
Awatar użytkownika
Adix257
Samiec

Post autor: Adix257 »

Witajcie wszyscy.
Adrian
:P
Awatar użytkownika
Catherine
Extra Kobietka

Post autor: Catherine »

witajcie ;p do mojego chłopaka domu przypałętał się pisek mieszanka yorka z kundelkiem i martwię się bo nikt go nie chce , a mi tak go skzoda bo będą go musieli oddać do schorniska

ciekawe te fragmenty Adidasowa ale gdybym czytała te książki to bym chyba ciągle płakała..
„Prawdziwa miłość oznacza,że zależy ci na szczęściu drugiego człowieka bardziej niż na własnym, bez względu na to, przed jak bolesnymi wyborami stajesz.”
elzbieta45
Kobietka Expert

Post autor: elzbieta45 »

witajcie miłego wekendu
Zablokowany