"Tłumaczy, że według prawa kanonicznego można odmówić religijnej oprawy pogrzebu tylko tym, którzy wystąpili z Kościoła, heretykom, osobom wybierającym kremację swego ciała oraz tzw. jawnym grzesznikom"
To jest cyt z wypowiedzi biskupa przy czym za jawnego grzesznika proboszcz może uznac osobę nie uczęszczającą do kościoła.
Ale jakby tak było to 70% by odmawiali pochówku.
Halinko a może bańki albo syrop prawoślazowy????
Rozumiem że osłuchowo ok????
Dobrymi chęciami to jest piekło wybrukowane,a nie jest to po raz 1a enty i żadne prośby i rozmowy nie pomagają.
Mój tata twierdzi że dziadkowie od tego są
Z wyjazdem nie żartowałam szukam
pracy za granicą,jutro mam rozmowę,zobaczymy moze coś z tego wyjdzie może nie.
Aga nastrój mam podły ostrzegałam,że kłuję
No zobaczymy z tą bluzkę,z chęcią przyjmę drugą
A i jeszcze wam opiszę sytuację z chrztem,pana Józia córka(tego co ze mną pracuje)była z chłopakiem 4 lata zaszła w ciążę chłopak dał noge,podobno nie dojrzał do ojcostwa
Urodziła chciała chrzest,poszła do proboszcza a on jej wykład jak to dom od dachu buduje itp w każdym razie nie udzielił sakramentu jeszcze dziewczyna do domu z rykiem wróciła
Poszła do innego kościoła ok nie ma sprawy ale za chrzest 2 tys bo
dziecko panieńskie,dopiero w 3 nie robili problemów i zapłaciła 50zł ksiądz chętnie ochrzcił
Mało tego jakieś dwa tygodnie po tej akcji papież Franciszek chrzcił
dzieci ze związków niesakramentalnych co było nagłośnione na cały
świat
A czasy Halinko straszne u nas chodzi taka dziewczyna z malutkimi dziećmi jedno chłopiec ok 2 lat dziewczynka we wózku,bieda aż piszczy co widac i nie wydziwia bierze wszystko nie pieniądze ale właśnie jedzenie czy ciuszki dla dzieci.
o tu cyt z prawa kanonicznego
OSOBY, KTÓRYM NALEŻY UDZIELIĆ LUB ODMÓWIĆ POGRZEBU KOŚCIELNEGO
Kan. 1183 - § 1. Co do pogrzebu, katechumeni są zrównani z wiernymi.
§ 2. Ordynariusz miejsca może zezwolić na pogrzeb kościelny dzieci, których rodzice mieli zamiar je ochrzcić, a jednak zmarły przed chrztem.
§ 3. Ochrzczonym przynależnym do jakiegoś Kościoła lub wspólnoty kościelnej niekatolickiej, można pozwolić na pogrzeb kościelny według roztropnego uznania ordynariusza miejsca, jeśli nie ma ich własnego szafarza; chyba że się ustali, iż mieli przeciwną wolę.
Kan. 1184 - § 1. Jeśli przed śmiercią nie dali żadnych oznak pokuty, pogrzebu kościelnego powinni być pozbawieni:
1 notoryczni apostaci, heretycy i schizmatycy;
2 osoby, które wybrały spalenie swojego ciała z motywów przeciwnych wierze chrześcijańskiej;
3 inni jawni grzesznicy, którym nie można przyznać pogrzebu bez publicznego zgorszenia wiernych.
§ 2. Gdy powstaje jakaś wątpliwość, należy się zwrócić do miejscowego ordynariusza, do którego decyzji należy się dostosować.
Kan. 1185 - Pozbawienie pogrzebu zawiera w sobie także odmowę odprawienia jakiejkolwiek Mszy świętej pogrzebowej.