Seksi fleksi czyli rozważania psiapsiółek

Miejsce na dyskusje nie związane z pozostałymi tematami.
Zablokowany
tamira
Super Gaduła

Re: Seksi fleksi czyli rozważania psiapsiółek

Post autor: tamira »

Aga! 3/4 moich ciuchów pochodzi z lumpeksów i dzięki Bogu za nie, bo inaczej chodziłabym chyba goła i wesoła, bo z moją figurą to,,,ech....
A sukienka prima sort! wysublimowana elegancja jaką najbardziej lubię:-) i fryzurka, że proszę kucać!
Pomysł z wódką bardzo dobry i mam nadzieję, że wam pożyczą...
Monia! żadne 14 października tylko 17 wnusię nam urodzisz.... tak sobie zamawiam!... ;-)
A czy od cioci-babci pogłaskałaś dzisiaj Malutką?
A Tygrys Adasia?
Halinko! bój się kija, toś mnie nastraszyła!!! czy to aby nie "jelitówka" dopadła Cię podstępem??? Dużo zdrówka życzę i dbaj o siebie!!!
Hada! a ja Ty się czujesz???
Nutka! a jak masz na imię?? zdradzisz nam?:-)
a co do dojrzałości rodzicielskiej, to powiem Ci że często młode mamy bardziej dojrzalsze od tych starszych... Mam taką znajomą, która urodziła dzieciaczka tuż przed 30-tką i praktycznie od początku maluszka wychowuje babcia, bo mama robi karierę, a w weekendy musi odreagować na imprezach stresy związane z pracą i dla własnego dziecka czasu nie ma wcale... :P
Obrazek
Wiosna, wiosna! Wiosna, ach to ty!
Awatar użytkownika
Culagula
Kobietka Expert

Post autor: Culagula »

Dziękuję dziewczynki :-)
Nutka, mój mąż wyprawia nam 10 rocznicę ślubu :-)

Ufff, wódkę pożyczą :)
Bali się że my im nie oddamy no ale do października jeszcze duuużo czasu, a ma być niby za 3 tygodnie.
Tylko jednak ona jest u młodej a nie u mlodego, szwagier może tak powiedział bo nie chciał się wtrącać. Trzeba teraz skoczyć do gdyni po nią. A jutro po napoje i wszystko będzie. No, jeszcze buty dla męża, garnitur od czyszczenia do odbioru w piątek....
Jeszcze kilka dni musicie wytrzymać mojego gadania o imprezie ale ja naprawdę o niczym innym nie jestem w stanie myśleć...
Aparat naładowałam więc mam nadzieję będę miała co Wam pokazać :)
tamira
Super Gaduła

Dzień dobry:-)
Witam w... tfu! środę z cichą nadzieją, że minie spokojnie i żadnych głupot po drodze nie wymyśli.. ;-)
Pogoda jakby ciut, ciut lepsiejsza i może w końcu przyjdzie wiosna na którą czekam z utęsknieniem... :roll:
Wszystkim chorowitkom życzę polepszenia i lecę do pracy powalczyć z papierzyskami:-)

Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji.
(Platon)

Udanego dnia! :kwiatek
Obrazek
Awatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła

Post autor: Tygrys »

Hej.
Już środa - taki ten tydzień w pracy krótszy :).
Tamirko a jak tam wczorajsze bieganie po lekarzach - udało się wszystko załatwić? Maluszka naszego głaskam codziennie :)
Aga - sukienka super. Fryzurka też. Taka impreza to nic dziwnego, że mówisz tylko o niej :P. Czekamy potem na relację.
Halinko, wracaj do zdrowia.
I tyle pamiętam co miałam napisać...
Miłego dnia :)
Awatar użytkownika
nutka23
Miła Kobietka

Post autor: nutka23 »

Mam na imię Natalia :) To tam impreza jak małe wesele..u mnie to jeszcze 6 lat do 10 rocznicy ślubu. u mnie na razie szaro i zimno. może później będzie ładnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła

Witaj Natalia :)
A Twoja córeczka do przedszkola nie chodzi jeszcze?
Awatar użytkownika
nutka23
Miła Kobietka

Jeszcze nie. zapisałam i czekam na wyniki czy się dostanie będę wiedzieć w piątk. Niestety u mnie tylko jest publiczne i tu zaczynają schody bo ja nie pracuje. no może dostanie się mała.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła

Z tymi przedszkolami to cyrk u nas jest. Oby się dostała.
U mnie ponoć jest uchwała rady miasta i w tym roku wszystkie 4 latki mają mieć zapewnione miejsce w przedszkolu, a w przyszłym wszystkie 3 latki. Ciekawe co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
nutka23
Miła Kobietka

Żebyś wiedziałam u mnie jakieś punkt liczą po od 8-13 jest darmowe i się tylko wtedy płaci za jedzenie. a od 6-8 i od 13-16 się płaci za godzinę. Ja napisałam że mała będzie od 8-15 i maż musiał załatwić że pracuje bo też za to są punkty.
Obrazek
Awatar użytkownika
malinka 61
Kobietka Expert

Post autor: malinka 61 »

Witam :D . Jestem już zdrowa :D czyli choroba trwała tylko jeden dzień , ale to nie była jelitówka bo nie było biegunki , ani wymiotów , tylko siekła mnie gorączka i taka niemoc , wczoraj cały dzień przespałam , a dzisiaj już wyskoczyłam z łóżka zdrowa :D z czego się cieszę bo takie leżenie to okropność , :( Szykuję się do lekarza , jest pochmurnie , ale wyjść trzeba . :(

Agnieszko , sukienka bardzo mi się podoba , super będziesz wyglądać , fryzurka też ładna , a teraz będziemy czekać na zdjęcie w całej okazałości ,pomysł z wódeczką też dobry , pisz nam dużo o tym przygotowaniu do imprezy , wiem że to dla ciebie wielkie wydarzenie , tym żyjesz a i my chętnie tego wysłuchamy :D

Małgoniu , ja się wczoraj zastanawiałam jak tam w pracy sobie poradzili bez ciebie i młodego , i jak tam kierownik czy się już uspokoił .co załatwiłaś u lekarza ???? czy już pierś naprawiona /??

Natalia , piękne imię , mam wielki sentyment do tego imienia , moja kochana wnusia też ma tak na imię ,Natalie to fajne dziewczynki , z przedszkolem to zawsze były kłopoty , może ci się uda załatwić , a do pracy to ty gdzie byś miała iść , napisz może w podaniu że jak córcia dostanie się do przedszkola to ty możesz rozpocząć jakąkolwiek pracę , jak córcia ma na imię ???

Elizo , jak twoje samopoczucie ??? chroń siebie bo wirusisko panuje , coraz więcej ludzi choruje , u nas w szpitalu brakuje już łóżek na oddziele dziecinnym , kurcze co się dzieje :D dobra jest witamina C 1000 ,można ją profilaktycznie pić , wczoraj ja sobie zaserwowałam i mi się wydaje że tak szybko doszłam do siebie .

Kasiu jak tam tato , czy już lepiej ???
Przy po­dej­mo­waniu de­cyz­ji, nie zważaj na in­nych, kieruj się głosem ser­ca i włas­nym instynktem...

Obrazek
Awatar użytkownika
lobelia85
Extra Kobietka

Post autor: lobelia85 »

Hej hej hej!!!!
No i wylazła ze mnie prawdziwa natura, bo wstałam dzisiaj przed 10, tzn obudziłam się przed 7, ale kimałam jeszcze a moje dziecko błąkało się po domu....do babci trochę poszła, potem do dziadka...normalnie wstyd, ale wczoraj przed północą się położyłam i jeszcze do tego wszystkie mięśnie mnie bolą...Normalnie zakwasy od tych ćwiczeń.... Rodzice z rana wybyli na cały dzień na miasto a ja z małą same szalejemy... Któraś pytała, ile mam wzrostu, wiec odpowiadam, że 167 cm a ważę normalnie tak koło 48 kg...Nie wiem,czemu po tych Świętach tak zjechałam...No ale ostatnio dużo chorowałam, to pewnie przez to.
Halinko, co do mojej pracy, to pisałam chyba, że chce otworzyć ten sklep zielarsko- drogeryjny???? Niestety poległam w przedbiegach, bo potrzebne są do tego uprawnienia a strasznie wszędzie daleko, żeby taki kurs skończyć....Szukam innego pomysłu na biznes :D Roksanka ostatnio też poważnie chorowała, ale już jest dobrze :) Urosła mi już duża pannica, ale nada nic a nic się mnie nie słucha i awantury są codziennie :/ A najgorsze, że jak tylko chce cokolwiek od niej wyegzekwować, to od razu do akcji wkracza moja mama i bierze stronę małej, cokolwiek by nie zrobiła :/
Dobrze Kochana, że wyzdrowiałaś...Normalnie z kim by nie gadać, to wszędzie choróbska... :/
Aga, kiecka i fryzura super, ale czuje niedosyt. Czekam na zdjęcie całości!!!
Nutka, to mamy córy w tym samym prawie wieku. No i też obie niepracujące i ze wsi :) tylko ja to już stara d**a w porównaniu z Tobą :)
Brzuchatki, jak tam dzisiaj samopoczucie????? Mnie to zawsze dziwiło,że kobiety mają mdlości czy inne cuda. Ja w ciąży byłam okazem zdrowia, nic złego nie odczuwałam. Brzuch tylko miałam wiecznie bardzo twardy i brałam na to całą masę leków, ale poza tym czułam się doskonale :)
Kasia, stara pierworódka???? Ja miałam 26 lat skończone w październiku a rodziłam w styczniu, to wpisali mi 27- to dopiero starość :P
Tamirko, jak tam u lekarza???? A z kobiety bez cienia śmieję się do dzisiaj :D
Hada, jak zdrówko????
Buziam Was wszystkie, paaaa!!!!
Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki...

Obrazek
Awatar użytkownika
nutka23
Miła Kobietka

Córka ma na imię Wiktoria. Ja nie pochodzę z wioski tylko maż. A zawsze mówiłam że ja nie będę mieszkać na wiosce i w domku ale co się nie robi dla miłości,na początku nie mogłam się odnaleźć w domku i na wiosce ale teraz już jesteś dobrze.
A co do mojego imienia kiedyś bardzo nie lubiłam po w szkole tylko Ja miałam tak na imię i mnie to drażniło teraz jest dobrze.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła

Halinko dobrze, że tak szybko wyzdrowiałaś. Ja samej wit.C nie łykam, ale za to piję herbatki malinowe, z czarnej porzeczki - takie z naturalnych soków, do tego miodek. No i mąż mi soki robi - marchewkowe lub pomarańczowe :).
Lobelka - mdłości na szczęście mi już minęły, teraz tylko mam czasem jak głodna jestem. A tak to jest dobrze. To miałaś szczęście, że nie miałaś takich przypadłości w ciąży. Ja na początku, jak mnie męczyły to się zastanawiałam dlaczego mówią, że kobiety w ciąży tak super wyglądają i tak super się czują.
Nie wesoło masz jak się mama broni córki. I weź tu wychowaj po swojemu.
Natalia - z opłatami to chyba wszędzie tak jest w przedszkolach.
Hehehe - stara pierworódka w wieku 26 lat - nieźle... to już ja nic nie mówię o swoim wieku ;P
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

bry dzień...

Malinko, to widze że i Ciebie choróbsko dopadło.. współczuję... jak się czujesz ?
Dużo zdrówka :D

Lobelka, oj czasem wyspać się trzeba, ja teraz tez tak potrafię spać.. i odsypiać..
a jak tam masz teraz kogoś na oku ??

Cula, a zdjęcie z przodu ?? A sukienka super ;)

Nutka, zobaczysz jak zainteresowanie będzie ;) może akurat sie uda to tego przedszkola dostać..

A ja ... poszłam do lekarza, na szczęście się ominie bez antybiotyku, ale L4 dostałam i do piątku posiedzę w domu...
Ogólnie czuję się lepiej.. przynajmniej mogę oddychac ;)
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
nutka23
Miła Kobietka

Niestety u mnie jest ogromna zainteresowanie przedszkolem bo to jedno na ileś tam wiosek..i ciężko sie dostać :)
Kurujcie i życzę zdrowia :)
Obrazek
Awatar użytkownika
malinka 61
Kobietka Expert

Post autor: malinka 61 »

Wróciłam od lekarza , uśmiałam się jak u internisty tak i ginekologa , zawsze rozmawiamy z humorem i to bardzo pomaga , :D wszystko dobrze , dostałam skierowania na podstawowe badania krwi ,cukier oraz na zbadanie mojej tarczycy , a u ginekologa też wszystko fajnie , czyli na kontrolę za rok , miałam jeszcze iść 27 do ortopedy ale moje miejsce odstąpiłam Adasiowi coś go nóżki bolą jak chodzi a ja wskoczyłam na jego termin w czerwcu bo ja tylko z moimi wynikami z kolan a że jadę na te wczasy to mnie tam może podleczą :D

Marta , no ja nie pamiętam żebyś pisała o tym twoim biznesie ,pamiętam że coś tam miałaś na oku ale jak się to zakończyło to nie czytałam :( a na co Roksanka chorowała ??? to że ciebie nie słucha to jest normalne , to taki wiek , a że babcia tak postępuje to też normalne ,chociaż to złe , :P :P ale to pisze do ciebie też babcia która wnuczęta ogromnie kocha :D :D to silniejsze niż wszystko :oops: :oops:

Nutko , córcia piękne ma imię , Wiktoria znaczy zwycięstwo :D fajnie że ma babcię koło siebie , zawsze to pomoc ,

Hada , widzisz , ja nie zaprzyjaźniłam się z moja chorobą , szybko jej się pozbyłam z czego się bardzo cieszę :) a ty też masz grypę ??? czy coś innego ?/

Elizo , smakowite pijesz te soczki , takie na świeżo robione to skarbnica witamin :)

Moniczko a ty jak się czujesz , ????
Przy po­dej­mo­waniu de­cyz­ji, nie zważaj na in­nych, kieruj się głosem ser­ca i włas­nym instynktem...

Obrazek
Awatar użytkownika
chochlik70
Super Gaduła

Post autor: chochlik70 »

Hejka babiszonki
Kurcze jednak dobrze czułam,że Halinkę choroba zmorzyła.
Całe szczęście,że jednodniówka bo nie ma nic gorszego niż chorowanie.
Natalio ale macie piękne imiona Ty i córka śliczne.No z przedszkolami jest cyrk.
Wszędzie liczą punkty i wszędzie od 8 do 13 bezpłatne.
Hada dbaj o siebie,zatoki niestety się wracają
Mogę potwierdzić Aga w tej kiecce wygląda jak modelka normalnie chude wysokie aż mnie zazdrość zżera :)
Kurcze coś się skupić nie mogę może później
Obrazek

Sarkazm mym ojcem,ironia mą matką.Z mym charakterem nie ma tak gładko
Awatar użytkownika
Culagula
Kobietka Expert

Hejka
Rozpisałam się, w międzyczasie musiało mnie wywalić z netu bo potem wszystko przepadło...
I muszę od nowa a nie wiem już co pisałam....
Taka jestem dziś jakaś od siebie....
Rano się obudziłam jakaś zestresowana, śniła mi się impreza, a raczej przygotowania do niej, że miał być jakiś deser po obiedzie, ale przed ciastami i jej niby zostały jakieś ciasta z poprzedniej imprezy to ona chciała je zmielić i mi zrobić coś z tego. A ja do niej, że ja chcę świeże a nie jakieś stare mielone....
Chociaż wiem że to totalna bzdura bo ona robi na świeżo, dopiero wczoraj robiła listę co i ile ma kupić a dziś od rana jeździła. Jutro już będą pewnie ciasta piec....

A ja z rana byłam już na wiosce, tej gminnej, w chemicznym, banku, spożywczym i u fryzjera zrobić brwi i rzęsy henną.
Ledwo wróciłam to tylko przesiadłam się ze swojego auta do auta męża i jechaliśmy po napoje i buty dla męża.
Nie wiem czy to ciśnienie jakieś dzisiaj nie teges bo mnie normalnie muli. A obudzilam się sama o 7, nie żeby ktoś mnie obudził albo budzik. Obudziłam się sama i byłam wyspana. A jak dzwoni budzik to wtedy ja wstać nie mogę...

Jutro na 14 jadę na pazury, wtedy w piątek na 13 fryzjer i tyle.
I nie wiem czemu ale zaczynam się denerwować jak przed ślubem... Tak podchodziłam do tego na luzie a dziś normalnie nerwy, jeść nie mogę....
Obym w piątek biegunki nie dostała ;)
Ale nie wiem skąd te nerwy....

Hada, Marta - dostaniecie zdjęcia w całości, w sukience i fryzurze jak w piątek mi ktoś zrobi :)

Halinko, cieszę się że już jesteś zdrowa :) Bo jak wczoraj czytałam co Ci jest to aż strach....

Marta, kiedyś pisałaś o biznesie ale nie zdradziłaś co to miało być bo nie chciałaś zapeszać.
No niestety własny interes to nie takie proste.... wiem coś o tym bo miałam. A jeszcze jak zielarski to musisz się na tym nieźle znać..... nieźle..... wręcz bardzo dobrze...

Kasia, nie przesadzaj z tą chudością u mnie bo ja w przeciwieństwie do Marty mam cień ;) ;) ;)
Choć muszę przyznać że ostatnio tak mi spodnie zjeżdżają z tylka że mnie aż wkurza. I dziś spotkałam tą panią Halinkę z którą chodzę na siłownię a ona mówi że schudłam :) Ale czym..... 3 tygodnie nie byłam na siłce bo nie było czym jechać, w domu ćwiczyłam może 3 dni.... może mniej jadłam, słodyczy i kolację jem najpóźniej o 18 i może faktycznie trochę ubyło choć na wagę nie wchodziłam...

Natalka u mnie też był punkt przedszkolny od 8 do 13 i był darmowy, tzn może jeszcze jest, teraz mnie to już nie interesuje bo mój syn jest już w 4 klasie podstawówki. Też nie pracowałam wtedy ale młody się dostał i przynajmniej był wśród dzieci. Jedyny minus to taki że zaczęły się regularne choroby...

Eliza, Twój mąż na poczucie ruchów niestety będzie musiał poczekać dłużej niż Ty... Te pierwsze są tak delikatne że tylko Ty będziesz je czuła.
Mój mały zrobił mi prezent na Dzień Kobiet i wtedy właśnie poczułam go pierwszy raz. Ale wtedy jeszcze nie wiedziałam jaka płeć dziecka....A Ty już płeć znasz :)

Monia, cieszę się że duchem będziesz ze mną bawić się na imprezie :)
najchętniej bym Was wszystkie zaprosiła....

Tamirki dziś w ciągu dnia nie było? ......

Jestem tylko ciekawa czy teście przyjdą jutro z życzeniami... bo teściowa jest chyba przekonana że rocznica jest w piątek a to tylko w piątek jest impreza. Gdyby jej spytać kiedy córeczka miała ślub to zaraz by wiedziała a jak kiedyś pani Halinka się jej pytała o naszą to ona mówiła: no tydzień po śmierci papieża..... no kiedy to było.... papież zmarł 2-go.... to tydzien później....
Ale daty nie zna....
A daty urodzin, imienin koleżanek, znajomych to wszystkich pamięta..
Kiedyś do mnie przyszli do pokoju w dniu moich urodzin, a ona mówi: podobno masz dziś urodziny...
Mi szczęka opadła..... podobno? gdzieś to usłyszała czy co?

Na żadną rocznicę nam nie składali życzeń to ja im też nie.... i wtedy ona się żali przez telefon że nikt nie pamięta.... to sobie myślę jak ty nie pamiętasz o innych to kto ma pamiętać o tobie?
Awatar użytkownika
MałyTygrysek
Fajna Kobietka

Post autor: MałyTygrysek »

Hej kobitki, podczytuje Was ale więcej jutro napisze :-) czuje się tak sobie, różnie jest..
Pozdrawiam gorąco :)
You never know how strong you are, until being strong is the only choice you have.
Awatar użytkownika
nutka23
Miła Kobietka

Właśnie boje się chorób mała mi bardzo mało choruję. To widzę ze wszędzie sa te punkt. Spokojnie nie stresuj się impreza będzie wszystko dobrze. Ja tylko troszkę sie denerwowałam swoim wesele raczej tylko przysięga bo sie bała mikrofonu ale chyba nie macie powtórki przysięgi? Bo kiedyś ktos mi mówił ze byl na odnowieniu przysięgi małżeńskiej.
Co do teściowej ona pracuje wiec mała nie chodzi codziennie do babci. Ale czasem nam pomoże jak trzeba popilnować :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Culagula
Kobietka Expert

Monisia, jeszcze tylko troszkę i będzie lepiej :) Jeszcze kilka dni i odpoczniesz w domciu :)
Trzymaj się kochana :)

Natalka, nie, nie mamy odnowy przysięgi, ja bym wcale tego nie chciała a mój mąż to w ogóle....
W sumie to nie wiem czym się denerwuję, jakoś tak samo z siebie... może jak już będę na sali to będzie lżej....
tamira
Super Gaduła

Bry wieczór się z Paniami;-)
Złachana jestem jak kobyła po westernie i nie zapowiada się, że będzie lepiej... :o
Młody na L4 do końca tygodnia i zasuwam na dwa biurka z jęzorem na brodzie...Wczoraj pan Kier palcem w bucie nie ruszył, więc dzisiaj miałam totalny rozpiździaj i ledwo wyszłam na prostą...
Z piersią pomału, ale idzie ku lepszemu (mam taką nadzieję), w piątek kolejna wizyta u chirurga, a "duszny" doktor dał mi nowe leki na spanie, oby okazały się skuteczne!
Aga! bardzo jestem ciekawa twoich przygotowań do imprezy, a relacji z jej przebiegu jeszcze bardziej... :D mam nadzieję, że fotek nam nie poskąpisz?
Kasiu! jak Twój tata??? lepiej? zapalenie płuc dopadło mnie dwa razy i wiem, jak to jest...brrrr..
Halinko! dobrze, że to tylko jednodniowa przypadłość, ale dbaj o siebie, bo teraz taka pora, że o chorobę nie trudno...
Hada! i Tobie zdrówka życzę! :kiss2
Natalia... jakie ładne imię:-) a jak zdrobniale nazywasz córcię Wiktorię? :) Nie wiedziałam, że teraz są takie pierepały z przedszkolem.. :o i to są te momenty, kiedy cieszę się, że dzieci dorosłe... ;-)
A jak nasze "ciężaróweczki"?
Monia! Ty chyba ostatnie dni w pracy??
Tygrysie! oby dobre samopoczucie było z Tobą zawsze.. :)
Marta! a nie możesz pogadać z mamą żeby dziecka ci nie bisurmaniła??? ja wiem, że dziadkowie są od rozpieszczania, ale na dłuższą metę nikomu na dobre, to nie wychodzi...
Obrazek
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Malinko... to dobrze że się nie rozchorowałas i że Ci się udało..
u mnie też by może się udało, gdyby nie to że ja za długo zwlekałam z kurowaniem się to by się może udało :)

Cula, no to poczekamy ;)
gdzie kupowałas sukienkę ??

Tamirko, to masz teraz urwanie głowy.. współczuję... i masę pracy...
ale oby jak najszybciej Ci ten czas zleciał i by Młody już wrócił....
Awatar użytkownika
nutka23
Miła Kobietka

Dzień dobry :) do miłej mówie Wiki lub niunia to mąż zaczął tak mówić i jak sie pytasz jak masz na imię to mówi niunia. Powiem że nie raz tak mnie denerwuje babcia jak i moja mama i teściowa ja coś mówię że jej nie wolno a gdzieś wychodzą i jak wracam to Wiki mi mówi a babcie jej pozwala.. I tez walczę z tym jak teściowa nie raz bierze Wiki do sklepu i ona wszystko wybiera tzw słodyczy bo mała bardzo lubi słodkie i ja mam problem jak idę do sklepu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Witajcie...
Nutka niby taka rola babc by rozpieszczac, ale fakt powinny brac pod uwage to co mowisz.. moze ustalic z nimi ze ok kupia cos slodkiego ale dopiero w domu pod Twoim okiem, albo cos malego i koniec
Zablokowany