Seksi fleksi czyli rozważania psiapsiółek

Miejsce na dyskusje nie związane z pozostałymi tematami.
Zablokowany
tamira
Super Gaduła

Re: Seksi fleksi czyli rozważania psiapsiółek

Post autor: tamira »

Skończyłam czytać "Drogę do Różan", lektura w sam raz na weekend, lekka,łatwa i przyjemna.. :) W ogóle, to niedziela upłynęła mi na słodkim lenistwie, z małymi tylko akcentami piersiowej niesubordynacji.. ;-)
Obrazek
Wiosna, wiosna! Wiosna, ach to ty!
Awatar użytkownika
Culagula
Kobietka Expert

Post autor: Culagula »

Ja dostałam 4 róże z czego 1 szybko klapła....
Pogoda dziś cudna, całe 15 stopni i słoneczko, wróciliśmy z kościoła, zjedliśmy obiadek i normalnie mną trzęsło żeby iść na siłownię.
Autem nie chcialam jechać, roweru nie mam to się wzięłam i poszłam na piechotę. A mam całe 3km.
Tylko że narzuciłam sobie tempo nieziemskie, zadzwoniłam do pani Halinki czy idzie ze mną,powiedziałam że idę na piechotę to ona myślala że ma dużo czasu jeszcze a tu za 25 minut ja byłam, zmachana, 2 szklanki zimnej pepsi wypiłam, tak mi się chciało pić.
odpoczęłam chwilę i poszłyśmy na siłownię gdzie ja zasuwałam godzinę, aż pani Halinka była w szoku że mi tak zależy...
I Saszka, ja na tej silowni fit park ćwiczę, różne ćwiczenia i na różne partie ciała.
I jak ja nie zrzucę chociaż 5 kg do imprezy to nie wiem....
a potem dalej, żebym na maj weszła w moją sukienkę z Marcela komunii....
Jutro dalej, ale już autem pojadę bo już na taki spacer się nie piszę.... tym bardziej że kawałek był pod górę, a między wioskami to ulicą trzeba iść bo chodnik zrobili do końca wioski.
Potem to mąż już po mnie przyjechał bo ja bym chyba nie doszła.
A ile ludzi dzisiaj było.... jeszcze trochę i koleżanki nowe będę miała :)
Dziś już z taką jedną gadałyśmy a tu akurat mąż przyjechał, ja bym tam jeszcze mogła być dłużej.
Jak się ćwiczy to się wydaje że w ogóle mięśnie nie działają, że co tam, leciutko idzie.... a dziś mnie bolało z boku i sobie myślę od czego. I jak weszlam na tzw surfera to wtedy poczułam że od tego :)

No ale ja baran to uparta jestem i jak się uparłam że schudnę to nie ma zmiłuj się :)
tamira
Super Gaduła

Dzień dobry:-)
Nowy tydzień czas zacząć:-) Mam nadzieję, że poniedziałek samo dobre przyniesie, czego sobie i Wam z całego serca życzę.. :)
Aga, Saszko! jestem pełna podziwu dla waszej wytrwałości i konsekwencji w zrzucaniu wagi! ]:-)
Nawet lekka zazdrość kąsa mnie tu i ówdzie, i kto wie czy po załatwieniu "sprawy cyca" nie pójdę w wasze ślady.. :)

Wiara plus nadzieja to furtka dla możliwości.

(Zbigniew Różanek)

Pięknego dnia! :kwiatek
Obrazek
Awatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła

Post autor: Tygrys »

Witajcie.
Wtrącę się delikatnie. Mały Tygrsku gratulacje:). Tak się złożyło że ja też jestem w ciąży :). Będą tygrysiątka :)
Szukała, ale jakoś nie doczytałam w którym tygodniu jesteś? Mdłości po pierwszym trymestrze powinny minąć. Ja miała tak ok. do 12 tygodnia. Potem już prawie wcale. Teraz jedynie jak jestem głodna to mam, ale to wystarczy, że coś małego zjem i mija.

Miłego dnia wszystkim :)
Awatar użytkownika
Culagula
Kobietka Expert

Hejka :)
Widzicie jak się zgrałyście? Tygrys i MałyTygrysek i będą tygrysiątka :) :happy :baby :happy :baby

Tamirko, zapraszamy do wspólnych ćwiczeń a ja tym bardziej zapraszam na siłownię do mnie :)
Dziś jak się schylam to czuję ból tu nad tyłkiem....
Ale to nic, ja baran uparty i do imprezy muszę schudnąć.
A Ty jaki znak zodiaku jesteś? Kiedy masz urodziny? Bo resztę dziewczyn można sprawdzićna fb a Ciebie tam nie ma inie chcemy przegapić tego dnia aby złożyć życzenia :)

Byłam zawieźć Marcela do szkoły bo z 12 tulipanami, czekoladami i fiołkiem alpejskim dla wychowawcy (tak, tak,dobrze czytacie - dla pana wychowawcy bo jego mama zrobiła sobie prezent na Dzień Kobiet i go w tym dniu urodziła).
A tu dzisiaj zdjęcia będą więc jakaś lekcja im minie bo to klasowe a wtedy każdy osobno do legitymacyjnego.
Ja kupować nie będę, tylko oni zawsze dają do domu do pokazania to pojadę do biblioteki i sobie wszystkie zeskanuję a potem u fotografa można wydrukować na dużo mniej kasy...

Aaaa, któraś pytała o mężów, komu składają życzenia...
Otóż mój składa każdej kobiecie (oczywiście znajomej), która akurat byłaby u nas w domu i u której on by był.
Wczoraj np jechał odebrać auto do kolegi a tam jego żona, dwie córki nastolatki i jeszcze koleżanka była (tzn dorosła) i wszystkim złożył życzenia.
A jak wczoraj szłyśmy z panią Halinką na siłownię to jechał na rowerze facet z synem i nawet on w drodze życzył nam wszystkiego najlepszego :)
I nawet ksiądz modlił się za wszystkie kobiety.

Monia a co Ty masz za badania że o 13 musisz być na czczo? Ja sobie nie przypominam takich, oprócz krwi no ale to zawsze z rana było. Noż przecież oni wiedzą że kobieta w ciąży i ma się głodzić do 13??? Toż to barbarzyństwo!!!!!!!!
Normalnie człowiek jest głodny gdyby miał nie jeść ani nie pić do 13 a teraz w ciąży? I to takiej z nudnościami?

Miłego dnia dziewczynki :)
Ostatnio zmieniony pn mar 09, 2015 10:20 am przez Culagula, łącznie zmieniany 1 raz.
tamira
Super Gaduła

O! ale latoś ładnie obrodziło w Tygrysiątka.. :D sama radość, jak rodzą się dzieci! ]:-)
Aga! urodziłam się pod znakiem (nad)Wagi.. ;-) zgodnie z rodzinną tradycją, bo w mojej rodzinie wszyscy rodzili się na początku miesiąca, moja mama 3.02, ojciec - 2.01, siostra - 4.03,a ja- 9.10.. :) imieniny też mam w październiku, a dokładniej w urodziny Miśka (17) :D
Aaaa właśnie, właśnie! dzisiaj imieniny ma moja psiapsióła z Niemiec, Frau Katarzyna, a czy to i nasza Kasia dzisiaj imienin nie obchodzi????
Na wszelki wypadek..... Kasiu, Kasieńko, Katarzyno! przesyłam Ci mnóstwo imieninowych uścisków razem z kwintalem życzeń wszystkiego najpiękniejszego!

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Culagula
Kobietka Expert

Tamirko to widzę że urodziny i imieniny masz w małej odległości czasowej :) Tak jak ja, między urodzinami a imieninami mam 9 dni, ale ja imienin nie obchodzę, jak już to urodziny, no ale Kaszubi tak mają :)
Sasza
Super Gaduła

Post autor: Sasza »

Moj maz nie sklada ani mojej mamie , ani swojej. Pamieta o mnie.
Smutne to troche. No ale...Pamieta o mnie urodziny, gwiazdka ale o naszych mamach to ja musze pamietac.

Ja wczoraj z okazji dnia kobiet bylam w galerii Krakowskiej kupilam sobie ciuszka

Aga 80 % chyba to przede szystkim by schudnac to odpowiednio jesc. A 20 % cwiczenia
Chocbys nie wiem ile cwiczyla a jesc bedziesz byle jak efektow nie bedzie
Mnie sie zmienilo nastawienie do jedzenia. ktorego wczesniej nie mialam
Awatar użytkownika
MałyTygrysek
Fajna Kobietka

Post autor: MałyTygrysek »

Babeczki ale naskrobałyście :) miałam co czytać z rana :D

Tygrys, widzisz nicki mamy podobne i stany również hehe, ja jestem teraz wg ostatniej miesiączki w 9 tygodniu, ale wg badania USG w 8, także jeszcze trochę przede mną aby mdłości minęły... a Ty w którym jesteś tygodniu? :)

Ja dziś mam zachciankę na gołąbki :in love:

Powiem Wam, że schudłam 2 kg :( oby tylko mojej dzidzi żadnych witamin nie zabrakło, chociaż wszędzie czytam, że jest jeszcze tak malutka, że wszystkiego ma pod dostatkiem, no oby...

Aga, wiesz te badania to właśnie krew, mocz, glukoza na czczo i jeszcze coś tam. Pamiętasz jak pisałam, że ten lekarz do którego chodze prywatnie przyjmuje też w przychodni na NFZ no i na badania upchnął mnie tam na 13 marca chociaż kolejki są już na połowę maja. Ale szkopuł w tym, że on przyjmuje od 12:00 dopiero i on wystawia skierowanie i dopiero z tym skierowaniem do laboratorium zrobić badania, więc to by na pewno do 13:00 zeszło.
Ale wymyśliłam, że 13-go pójdę tylko po skierowanie czyli normalnie zjem śniadanie, nie będę na czczo, a na badania do laboratorium z tym skierowaniem pójdę w całkiem inny dzień np na 8:00 rano wtedy to jakoś wytrzymam bez jedzenia, bo inaczej to nie ma szans. :)

Idę gotować moje gołąbki z ziemniakami, pewnie część z Was się z takimi nie spotkała ale są na prawdę mega przepyszne :)

Pozdrawiam cieplutko w ten słoneczny dzień! :*
You never know how strong you are, until being strong is the only choice you have.
Awatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła

Ja już 14 zaczęłam. Termin mam na 12 września. Mogę Cię pocieszyć, że potem będzie lepiej. A z tymi badaniami to dobrze wymyśliłaś, bo do 13 na głodnego to porażka. Ja też szukałam laboratorium, które byłoby jak najwcześniej otwarte, żeby się nie męczyć. I niestety te podstawowe badania trzeba będzie co miesiąc powtarzać - przed każda wizytą. Weź sobie wodę. :)
Nie masz co się martwić spadkiem wagi - to częste na początku ciąże, szczególnie jeśli wymiotujesz. Musisz tylko pilnować, żeby dużo pić. A maluszek i tak bierze z organizmu to co potrzebuje. Jeśli będą jakieś braki to lekarz zaleci witaminki. Choć moja lekarka mi radziła, żeby w I trymestrze oprócz kwasu foliowego nic więcej nie brać, dopiero teraz jak do niej pójdę to coś poleci.

A gołąbki z ziemniakami - pierwsze słyszę, ciekawe jakie są :). Ja dzisiaj jarzynową mam.
Awatar użytkownika
MałyTygrysek
Fajna Kobietka

Dzięki za pocieszenie :) Mam nadzieję, że jeszcze trochę i będzie lepiej :)
Dostałam od położnej trochę materiałów na temat zdrowego odżywiania w ciąży, także staram się jeść zdrowo,ale czasem to nie idzie nic przełknąć. Ale jakoś dam radę, mam nadzieje, że już większość tych mdłości za mną.

Piękna pogoda, po obiedzie wybieram się na długi spacer, żal siedzieć w domu :)
You never know how strong you are, until being strong is the only choice you have.
Awatar użytkownika
Culagula
Kobietka Expert

Monia i bardzo dobrze wymyśliłaś bo tak się zastanawiam czy w ogóle by Ci zrobili badania o tej porze. No przynajmniej u nas to tylko rano, jedynie w szpitalu można o każdej porze.
A tak jak pisze Tygrys, teraz będziesz co miesiąc chodziła na takie badania więc na jednej wizycie dostaniesz skierowanie a pójdziesz przed drugą wizytą.
Spadkiem wagi też się nie przejmuj, ja też chudłam na początku :)

Ja wróciłam właśnie z siłowni ale dziś tylko pół godziny bo zimno, niby 10 stopni a wiatr okropnie zimny.
Saszka, no co do jedzenia to wiem,rano zjem jajko na twardo albo trochę płatków, potem obiad normalnie i ok 18 kolację. No i jakieś owoce jak mam w domu.
Awatar użytkownika
Avis
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Avis »

Hej :)

Wpadam na chwilkę, postaram się nadrobić albo wieczorem, albo jutro :kiss2

Nie długo jedziemy z mężem na wizytę do urologa i zobaczymy co tam się dzieje...

Pozdrawiam wszystkie dziewczynki :kiss2
Człowiek szuka miłości, bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym.

Obrazek
Awatar użytkownika
malinka 61
Kobietka Expert

Post autor: malinka 61 »

Kasiu , wszystkiego najlepszego , zdrówka ,worek pieniędzy ,spełnienia marzeń , miłości od wszystkich , cierpliwości , radości, doczekania się wspaniałej synowej :D :D :D :kwiatek :kwiatek :kwiatek :kwiatek :kwiatek :kwiatek

Witam , wróciłam z wojaży , włóczyłam się po Wrocławiu , Ula była jako kierowca , myślałam że w Decatlonie kupię sobie spodnie albo der a tutaj klapa nic mi się nie podobało , tylko mężowi kupiłam podkoszulek , później pojechaliśmy do LIDLA po czekolady :D :D nogi mnie tak bolą że nie wiem gdzie je włożyć , z Bonprixu paczka przyszła , polar wspaniały ,biustonosz również :D

Agnieszko ale masz zapal do ćwiczeń , czyli uparcie nadal ćwiczysz , ciekawa jestem ile ci się uda schudnąć , u nas urodzin się nie za bardzo obchodzi , natomiast imieniny tak :D

Tygrysku , witaj u nas , czyli mamy dwie przyszłe mamy , :D początki są u wszystkich ciężkie , ale później szybko się o tym zapomina :D

Moniczko , ja też pierwszy raz słyszę o gołąbkach z ziemniakami . :o

Sasza , więc i tobie kibicuję w odchudzaniu :D

Agatko , czyli to dzisiaj jedziecie do urologa??? no to powodzenia :)

Małgosiu a jak to dzisiaj z twoja piersią ??? myślę że lepiej , :)
Przy po­dej­mo­waniu de­cyz­ji, nie zważaj na in­nych, kieruj się głosem ser­ca i włas­nym instynktem...

Obrazek
Sasza
Super Gaduła

Post autor: Sasza »

Kasiu sto lat. Spelnienia marzen:*

Tygrysku smaka mi zrobilas golabkami:) mniam. Podeslij cos

Malinka widze ze zakupy udane:) dres pewnie znajdziesz wkoncu.
A dziekuje zaparcie cwicze i efekt wiem ze bedzie:)

Agus 3 posilki? sniadanko niby powinno byc wieksze, obiad mniejszy a kolacja najmniejsza.

Ja dzis tylko 20 minut cwiczen. Kiepsko sie czuje
Na czas@ znalazlam sobie cwiczenia relaksujace i rozciagajace.Bo pewnie 2 pierwsze dni bede do bani
Awatar użytkownika
chochlik70
Super Gaduła

Post autor: chochlik70 »

Dzięki babiszonki :kiss2 :kiss2
Obrazek

Sarkazm mym ojcem,ironia mą matką.Z mym charakterem nie ma tak gładko
Awatar użytkownika
Culagula
Kobietka Expert

Halinko, czekolady kupiłaś? I jak tu nie jeść ;) ;) ;)

Ja dostałam zakaz składania Kasi życzeń :cry: :cry: :cry:

Saszka, to nie jest tak, że ja jem trzy posiłki, coś podjadam, a to owoc, a to jogurt czy ogórek kiszony lub konserwowy.
Kurcze, dziś zaszalałam i Rafaello wcinałam :angrywife :angrywife :angrywife
Ale co, nie będę się katować.

Jak to u Was piekna pogoda? Monia byłaś na spacerze?
No u mnie tak zimno i wietrznie że po pół godzinie uciekałyśmy z siłowni.
I najlepsze jest to, że dziś byłam najkrócej a mnie mięśnie bolą ;)
Oby jutro pogoda była lepsza... temperatura ok ale ten wiatr cholerny....
Awatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła

Witajcie. Dziękuję za miłe przyjęcie.
Widzę, że dziewczyny się twardo biorą za siebie - powodzenia Wam życzę i wytrwałości :*.
U mnie póki co to zauważam, że brzuszek rośnie pomału... Ale i tak staram się jakiś ruch mieć - najczęściej spacerki, chciałabym się na basen zapisać, ale to jak będę pod koniec marca u lekarki to się spytam czy już mogę. Chcieliśmy się tez w góry wybrać, do Szklarskiej, ale mówiła żeby lepiej się wtrzymać do końca marca - do kolejnej wizyty i po badaniach i wtedy zdecydujemy. Wszystkie badania póki co wychodzą w porządku, więc oby tak dalej.
Mały Tygrysku udało się skierowanie załatwić? Jak dzisiaj samopoczucie?
Malinko - zakupy udane. Mi się udało dres jeden cieplejszy w decatlonie wlaśnie kupić. Ale koło korony jest jeszcze jeden fajny sportowy sklep - tam dalej za castoramą, sport direct czy jakoś tak - przed Piotrem i Pawłem i TK maxxem.
Miłego dnia dziewczyny
Ostatnio zmieniony wt mar 10, 2015 8:12 am przez Tygrys, łącznie zmieniany 1 raz.
tamira
Super Gaduła

Dzień dobry:-)
Znowu mgła za oknem otula wszystko z jeziorem włącznie...cicho, sennie,szaro...
Nie chcę zapeszyć, ale chyba pierś wzięła się w końcu w garść i postanowiła wrócić na drogę cnoty.. ;-) w każdym razie (odpukać!) prawie nie boli, a to już dużo.. :)
Wtorek zapowiada się mocno "biegany", bo i dwóch lekarzy, i wizyta w ZUS,a i do pracy muszę zajrzeć, ale mam nadzieję, że załatwię wszystko od pierwszego kopa.. :P Do paru sklepów tez chciałabym zajrzeć, może nabędę coś na poprawę humoru... ;-)

Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy.

(Marilyn Monroe)

Fajnego wtorku! :kwiatek
Obrazek
Awatar użytkownika
MałyTygrysek
Fajna Kobietka

Cześć kochane :)
Aga, u nas było 17 stopni wczoraj i prawie zero wiaterku, byłam na spacerze, i porobiłam trochę rzeczy na podwórku i było tak bosko przyjemnie cieplutko, że szkoda było mi wracać do domu, pogoda była wczoraj cudna. :)

Tygrysku, ja po skierowanie pójdę dopiero w piątek, w sobotę mam wizytę u lekarza, a w poniedziałek przed pracą chciałabym porobić te badania bo laboratorium jest czynne od 7 a ja zaczynam pracę o 9 więc może się wyrobię :) A samopoczucie, cóż, każdego dnia inne, wczoraj się dobrze czułam, najadłam się gołąbków i zupę zjadłam i pół arbuza :D a dziś rano znów powtórka z rozrywki, ale wydaje mi się, że i tak lepiej niż było np. tydzień temu. Ale fajnie, że masz już brzuszek :) ja u siebie też zauważam delikatne zaokrąglenie poniżej linii pępka, ale osoby postronne na pewno jeszcze nic nie zauważają.

Kasiu, spóźnione ale szczere! Wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń :*

Tamirko, tak się cieszę, że odpoczywasz od bólu :* oby już nie wrócił. Jednak antybiotyki działają i pierś musiała się poddać :)

Sasza, a Ty słyszałaś o gołąbkach z ziemniakami? ]:-)

Avis, jak po wizycie? :kwiatek

Pozdrawiam wszystkie i miłego dzionka :*
Awatar użytkownika
malinka 61
Kobietka Expert

Post autor: malinka 61 »

Witam :D . Pogoda nadal piękna , zachęca do spacerów , Już umyłam włosy i zaraz będę szykowała się do wyjścia , muszę iść na pocztę ,i może jeszcze zaglądnę do Biedronki :D

Agnieszko a co to za zakaz dostałaś od Kasi??? :( :(

Kasiu ale dużo do nas wczoraj napisałaś :o :)

Małgosiu , wytrwałości w bieganiu po lekarzach ale ciesze się że już piersiątko mniej ciebie boli , widzę że tęsknisz za kierownikiem :)

Mały tygrysku i Tygrysku , radość macie wielką , mały groszek w brzusiu rośnie , :) teraz tylko zdrowo się odżywiać żeby szczęśliwie maleństwo przyszło na świat , najgorsze to są te kontrolne badania ,ale dla dobra dziecka wszystko się zniesie :)

Agatko jak tam wizyta u lekarza ???
Przy po­dej­mo­waniu de­cyz­ji, nie zważaj na in­nych, kieruj się głosem ser­ca i włas­nym instynktem...

Obrazek
tamira
Super Gaduła

Po rannych mgłach ani śladu i słonko całym niebem świeci!! :)
Część spraw załatwiłam na telefon, ugotowałam na obiad flaki i lecę do przychodni pomachać biustem przed kolejnym konowałem. ;-)
Monia!, Tygrys! trzymam kciuki za Tygrysiątka i dbajcie o siebie.. :)
Halinko! udanych zakupów! tez mam w planach wizytę w kilku sklepach, o ile wystarczy mi sił po załatwieniu wszystkich spraw zaplanowanych na dzisiaj. Za panem Kier niespecjalnie tęsknię, ale za Młodym już tak.. :) i za moimi "oenkami", i dyżurnymi pieniaczami...i w ogóle! :)
Aga pewnie na siłowni wojuje, przy takiej pogodzie, to sama przyjemność.. ]:-)
Skończyłam czytać "Patrona" i muszę powiedzieć, że dużo lepszy od "Zasługi nocy", teraz wezmę się chyba za opowiadania Himilsbacha.. :)
No, to lecę... :witch
pa!
Obrazek
Awatar użytkownika
Avis
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Avis »

Dzień dobry :)

Po wizycie nawet dobrze, lekarz powiedział, że jeszcze nie jest tak źle z tymi wynikami, że będzie ciężej, ale powinno się udać ;) Co prawda te żylaki mogą być, także jeszcze jutro usg, ale nie ma się co martwić.

Nie krzyczcie, że nie poodpisuję ale za dużo tego, ale już obiecuję, że będe na bieżąco :) Pogoda piękna, zaraz wychodzę na spacer z psami, może później coś porobię na podwórku :) Od razu żyć się chce ]:-)

Buziaki :kiss2
Człowiek szuka miłości, bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym.

Obrazek
Awatar użytkownika
Culagula
Kobietka Expert

Hejka,
no i do nas słoneczko zajrzało, od rana byłam na kawie u sąsiadki a o 10 już na siłowni. No dziś to aż mokra byłam no ale o to chodzi. I dziś ćwiczące mięśnie czuję :)

Halinko, ano dostałam zakaz składania życzeń ale jak widzę nie jestem jedyna która pamięta :) Tamirka strzelała w ciemno bo przecież Katarzyny jest nie raz.....aaaa, pewnie ten kubek ją naprowadził :)

Avis, na pewno będzie ciężej ale wierzę że się uda :)

Tygryski, a mi się śniło że ja też w ciąży :)
Awatar użytkownika
chochlik70
Super Gaduła

Post autor: chochlik70 »

Hej
A przypominam,że Aga ma sny prorocze :D
Tygrysy małe i duże wszystkiego naj ,dbajcie o siebie
Zana będzie dobrze ciut cierpliwości,trzymam kciuki
Tamirko pewnie pierś ci juz tak nie dokucza,super bo ile mozna.
Halinko mój wujek dostał własnie zwrot dokumentów senatoryjnych równo 1,5 roku po złożeniu,znów lekarz pieczątki i odesłanie a fundusz wasz czyli dolnośląski.
Nie mam co pisać więc mało no i chyba wyrastam z forum albo co???
Miłego dnia
Obrazek

Sarkazm mym ojcem,ironia mą matką.Z mym charakterem nie ma tak gładko
Zablokowany