Hejka
Złożenie życzen teściowej już za mną..... uffff....
Wczoraj poszłam do sąsiadki chwilę krzaczki sadzić a tu sms od Marcela że szwagrostwo przyjechało. No to jak skończyłyśmy wzięłam torta i poszłam do domu, zajadali się aż się uszy trzęsly. Ale ona robi dobre te torty, taki zwykły domowy ale jaki smaczny.
No Kasia, muszę pokazać jaka ja jestem dobra synowa a ona tak na mnie gada....
Potem na rowerach pojechaliśmy do drugiej koleżanki, tej co ma komunię ugadać co i jak.
Co do sernika to taki serek+galaretka to znałam jako mój pierwszy sernik na zimno, taki w domu mama robiła i też różne warstwy kolorów gdy chciało jej się bawić.
Potem tutaj poznałam ten na mleku i robiłam cały czas ten.
A teraz zrobiłam taki:
3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody
5 żółtek ukręcić z Kasią i szklanką cukru, następnie dodać kilo twarogu (tego z wiaderka- ja miałam z Lidla za 8zł)
Następnie lekko tężejącą galaretkę a na koniec pianę ubitą z białek.
Spód blachy wyłozyłam herbatnikami, wlałam mniej więcej połowę masy, znów herbatniki i znów masa a na wierzch starta czekolada.
Galaretki mogą być według uznania, ja zrobiłam cytrynowe ale skoro mam dwie warstwy rozdzielone herbatnikami to mogłam się pobawić w dwa różne kolory. No ale ja zrobiłam jednakową. Tym bardziej że Kasia i żółtka też były żółte to tylko galaretka podkreśliła kolor.
Co do herbatników to dowiedziałam się od sąsiadki teściowej że do ciast najlepsze są takie z Lidla, podłużne brązowe opakowanie w jakieś kłosy za 99 gr bo one szybko miękną a te zwykłe to są długo twarde. Ja na moją blachę zużyłam 2 paczki ale to tak na styk było. w sumie forma taka standardowa, jak ktoś ma większą to radzę kupić 3 paczki i najwyżej resztę ciastek zjeść
Ciekawe czy jacyś goście dziś przyjadą, ewentualnie syn jutro bo teraz są dwie blachy ciasta i ponad pół tortu i kto to zje......
Kasia, fajne takie urodziny, zastanawiam się na Marcela urodziny czy tym razem nie zrobić ogniska i kiełbasek

No ale to jeszcze czas....
Halinko, masz pw
Marcel dziś znów ma turniej, taki tydzień sportu u nas jest i dziś młodzi grają.
Miłego dnia wszystkim